Ορτύκια με ρύζι
Φαγητό της εποχής, δυναμωτικό και με ποικιλία στη γεύση. Όσοι το μαγειρέψουν, μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την ποσότητα του κρεμμυδιού ή του βασιλικού, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού. Εξαιρετική επιλογή για το παιδί με ΔΕΠ-Υ.
Υλικά
5 ορτύκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξερός βασιλικός
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
Αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ντοματοπελτές
1 φλιτζ.ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένεις τα ορτύκια και τα τοποθετείς σε σχάρα για να στραγγίξουν. Ζεσταίνεις το λάδι σε μια κατσαρόλα. Σοτάρεις το κρεμμύδι και τα ορτύκια. Μετά προσθέτεις το βασιλικό, την ντομάτα, τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι, και τα αφήνεις να βράσουν για 45΄, με την κατσαρόλα σκεπασμένη.
Τα τελευταία 15 λεπτά, βάζεις 5 γλιτζ. τσαγιού νερό με λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Μόλις βράσει, προσθέτεις το ρύζι = βράζει μέχρι να πιει τα υγρά.
Σερβίρεις τα ορτύκια έχοντας το ρύζι σαν προσκεφάλι.