Επιτραπέζια παιχνίδια και παιδιά με ΔΕΠ-Υ
Οι γιορτές καλά κρατούν. Ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο του γονέα με το παιδί του. Ας δούμε μερικές προτάσεις (χωρίς ίχνος διαφήμισης).
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που ενθαρρύνουν την εκπαίδευση των παιδιών με ΔΕΠ-Υ Η πολυετής μου εμπειρία διαβεβαιώνει ότι μερικά από τα παιχνίδια που ευχαριστούν και συγχρόνως εκπαιδεύουν είναι: το Φιδάκι όπου τα παιδιά βοηθιούνται παίζοντας να μαθαίνουν να μετριάζουν τον εκνευρισμό τους και να ξεπερνούν τις αποτυχίες γρήγορα. Ο εκνευρισμός μπορεί να προκληθεί όταν το παιδί “πέσει” πάνω σε φιδάκι και από πρώτος βρεθεί τελευταίος. Επιπλέον, μπορούν να συνδέσουν το ανέβασμα της σκάλας ή το κατέβασμα του φιδιού με πραγματικές συνέπειες των πράξεών τους κι έτσι να ελέγξουν τον παρορμητισμό που συχνά συνοδεύει τη ΔΕΠ-Υ.
Μέσα από το παιχνίδι οι μεγαλύτεροι συζητάμε τις επιτυχίες και βοηθάμε τα παιδιά να εξασκηθούν στη διαχείριση της αποτυχίας και τονίζουμε την ανάγκη να ξεπεράσουμε γρήγορα την απογοήτευση.
Άλλο ένα παιχνίδι υποστηρικτικο είναι το Jenga. Σ αυτό τα παιδιά πρέπει να μελετούν τις κινήσεις τους, να προσέχουν ποια κομμάτια μπορούν να μετακινηθούν χωρίς συνέπειες και να είναι προσεχτικά. Επιπλέον, τονώνεται η αυτοσυγκράτηση και περιορίζεται η παρορμητικότητας.
Ακόμη, παιχνίδια για παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι η Μονόπολη, τα παζλ, διάφορα παιχνίδια ερωτήσεων, το UNO, Βρες τις διαφορές, Μάντεψε ποιος; , κ. α. που “αναγκάζουν”τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να συγκεντρωνονται και να αξιολογούν πληροφορίες και δεδομένα. Στη Μονόπολη, το παιδί με ΔΕΠ-Υ σε συνεργασία με κάποιο μεγαλύτερο μοιράζουν τον τρόπο παιχνιδιού. Δηλαδή εξηγώντας του τού δίνουμε αρμοδιότητες συγκεκριμένες και διαφορετικές σε κάθε παρτίδα του παιχνιδιού. Συμφωνούμε μαζί του, τη μία φορά να κινεί τα πιόνια και την άλλη φορά με βοήθεια της ομάδας του, να υπολογίζει τις αγορές ή τις πωλήσεις χωρίς φυσικά να στοχοποιείται.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο την ψυχαγωγία των παιδιών πρωτίστως καθώς και την αλληλεπίδραση και κοινωνικοποίηση με τους άλλους.
Ειρήνη Κυριακού