5 συμβουλές σε γονείς παιδιού με ΔΕΠ-Υ
Θάλεια Κουτλή
Ρωτήστε, μάθετε, ζητήστε από τους ειδικούς να σας ενημερώσουν για το τι είναι η ΔΕΠ-Υ.
Οι 5 συμβουλές θα σας βοηθήσει στην κατανόηση και στην αποδοχή άνευ όρων του παιδιού σας.
1. Μην παίζετε το παιχνίδι της ενοχής.
Εάν έχετε ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ μπορεί πολλές φορές να αισθανθείτε ότι έχετε αποτύχει ως γονιός στη διαχείριση του παιδιού. Η ΔΕΠ-Υ είναι μια βιολογική, νευρολογική και γενετική διαταραχή. Αντί να εστιάζετε στα συναισθήματα ενοχής προσπαθήστε να βρείτε λύσεις για να κάνετε το σπίτι σας πιο υγιές και πιο ευτυχισμένο.
2. Διατηρήστε μία ρουτίνα στο σπίτι.
Ένα τακτικό πρόγραμμα μπορεί να σας διευκολύνει (και το παιδί σας) ώστε να κάνει την καθημερινότητα πολύ πιο εύκολη. Ιδανικό είναι να εμπλακεί και το παιδί στον προγραμματισμό. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό ημερολόγιο μαζί. Προγραμματίστε μαζί τις δραστηριότητες της εβδομάδας.
3. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινή σας ζωή.
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να εκτονώσετε την ενέργεια που συσσωρεύεται από την καθημερινότητα. Σας βοηθάει να δείτε τα πράγματα πιο θετικά μέσα από την έκκριση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη. Εάν μπορείτε, ασκηθείτε με τα παιδιά σας. Δεν χρειάζεται να συμμετάσχετε σε ένα γυμναστήριο. Το να κάνεις μια βόλτα μαζί με το παιδί σου και να παίζεις αθλήματα ως οικογένεια είναι θετικό τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή.
4. Διατηρήστε τις διαφωνίες σύντομες και απλές.
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας επιμένει να κάνει κάτι που δεν θέλετε να κάνει, μπορείτε να πείτε: “Όχι, και δεν πρόκειται να συνεχίσω να το συζητώ μαζί σου. Θα μιλήσουμε ξανά όταν είμαστε και οι δύο ήρεμοι. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η ένταση και όταν είστε πιο ήρεμοι συζητάτε ξανά με επιχειρήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι λιγότερο επιθετικά όταν οι γονείς τους είναι ευγενικοί και κατανοητοί.
5. Προτιμείστε την επιβράβευση
Το κάθε παιδί κάνει λαθάκια, ζημιούλες ή/και βρίζει. Όμως το ίδιο το παιδί δημιουργεί, κερδίζει, προσπαθεί και πρωτοπορεί. Έρευνες έδειξαν ότι οι γονείς τού παιδιού με ΔΕΠ-Υ πρέπει να αποσιωπούν την κακή συμπεριφορά και συγχρόνως να επιβραβεύουν την καλή συμπεριφορά. Είναι καθοριστικής σημασίας το όφελος!