ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΔΕΝ-ΤΡΟ!
Γράφει η δημοσιογράφος: Άννα Ματθαίου
Επιστημονική επιμέλεια η ψυχοπαιδαγωγός: Μαριάννα Λαγουμίδη
Μιλώντας με γονείς που έχουν παιδιά με ΔΕΠ-Υ ανακαλύπτεις την ευρηματικότητα και την υπομονή τους στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά.
Έτσι λοιπόν ένας μπαμπάς ξεκίνησε να καταγράφει συμπεριφορές, επιλογές και συνήθειες της 13χρονης κόρης του με σκοπό βέβαια να κατανοήσει καλύτερα τον χαρακτήρα του παιδιού του. Η καταγραφή αυτή γινόταν, όπως εξηγεί ο ίδιος, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά για να καταλάβει τις ανάγκες του παιδιού. Η κόρη του ένα ζωηρό και παρορμητικό παιδί με ΔΕΠ-Υ, ακολουθούσε καθημερινά την ίδια τακτική. Ποιά ήταν αυτή; Δεν γυρνούσε ποτέ κατευθείαν στο σπίτι της μετά το σχολείο. Επέστρεφε μετά από μία ή και μιάμιση ώρα. Οι γονείς προσπάθησαν να συνετίσουν το παιδί τους με διάφορους τρόπους, μικρές τιμωρίες, γλυκά μαλώματα, συμβουλές αλλά τίποτα δεν της άλλαζε τη συνήθεια αυτή. Έτσι ο σοφός μπαμπάς άρχισε ν ακολουθεί την διαδρομή της κόρης του κάνοντας της παρέα! Ανακάλυψε πώς η Δανάη, η κόρη του, αυτό που έκανε στην διαδρομή της επιστροφής ήταν να χαζεύει τα δέντρα!
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις βλέπετε των γονιών της μικρής Δανάης δεν τους επέτρεπε βόλτες κι εκδρομές με τα παιδιά τους στην εξοχή. Το παιδί έτσι γινόταν πιο αφηρημένο και νευρικό στην τάξη και ζητούσε συνεχώς να βγει έξω την ώρα του μαθήματος για να παρατηρεί τα πεσμένα φύλλα των δέντρων στην αυλή του σχολείου. Διακρίνοντας το ενδιαφέρον του παιδιού για το χώμα και τα φυτά, η οικογένεια άρχισε να οργανώνει εξόδους σε μεγάλα αστικά πάρκα.
Η χαρά της Δανάης ήταν μεγάλη μόλις απέκτησε βοτανολόγιο όπου τοποθετούσε όλα τα διαφορετικά φύλλα που έβρισκε – δημιούργησε ένα μικρό αρχείο. Στον κήπο την περίμενε ακόμη μία έκπληξη: μία μικρή ροδιά για να την φροντίζει και να την περιποιείται η ίδια. Ήταν η δική της ροδιά! Είχε αποκτήσει λοιπόν το δικό της δέντρο κι είχε την απόλυτη ευθύνη για το μεγάλωμά του, είχε καταδική της μία όμορφη φουντωτή ροδιά!
Τώρα πια, μετά το σχολείο έτρεχε αμέσως σπίτι για να την ποτίσει κι όταν κουραζόταν από το διάβασμα χάζευε τα φυλλαράκια της. Η Δανάη κι η ροδιά είχαν γίνει φίλες κι η μία φρόντιζε την άλλη! Η Δανάη με την προσοχή της και την αγάπη στο φυτό της κι η μικρή ροδιά χαρίζοντας τα κόκκινα ζουμερά της δώρα, γλυκά ρόδια για την μικρή της φίλη. Η οικολογική συνείδηση έγινε τώρα η νέα απασχόληση του κοριτσιού με ΔΕΠ-Υ χάρη στην παρατηρητικότητα και την στήριξη του γονιού.
Παρατηρήστε υπομονετικά το παιδί με ΔΕΠ-Υ κι ίσως ανακαλύψετε έναν μικρό χαρισματικό άνθρωπο στην οικογένειά σας που θα σας καταπλήξει.
Μοιραστείτε μαζί μας τα μικρά ή μεγάλα μυστικά σας κι ίσως δώσετε μικρές ή μεγάλες λύσεις στην καθημερινότητα κι άλλων χαρισματικών παιδιών με ΔΕΠ-Υ.
Με αγάπη για το i-paidi.