i-paidiΚεντρική

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους;

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες και με αφορμή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, πολλοί γονείς παρατηρούν ότι το παιδιά τους προσπαθούν μα αποτυγχάνουν να παίξουν με φίλους -ειδικά στις περιπτώσεις παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ!

Οι γονείς αυτοί ζητούν από το i-paidi να τους βοηθήσει. Έμαθαν λοιπόν ότι η ΔΕΠ-Υ, επηρεάζει τον κοινωνικό περίγυρο των παιδιών εξαιτίας των κύριων συμπτωμάτων της. Είναι η παρορμητικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης και τα υψηλά επίπεδα επιθετικότητας που απομακρύνουν τους συνομήλικους! Έτσι, τις περισσότερες φορές τα δεπάκια «κρίνονται» από μία παρορμητική συμπεριφορά τους και όχι από τις πολλές άλλες δυναμικές και έξυπνες αντιδράσεις τους, με αποτέλεσμα να μην γίνονται αποδεκτά ούτε στα πλαίσια της τάξης ούτε της παρέας ούτε των παιχνιδιών.

Οι περισσότεροι γονείς, λοιπόν, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά τους καθημερινά τους κάνουν παράπονα για το ότι οι φίλοι τους στην τάξη δεν τους παίζουν την ώρα των διαλλειμάτων. Πολλές ομολογίες γονιών μας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα δεπάκια συνηθίζουν να ρωτούν «Μαμά, μπαμπά γιατί τα παιδιά στην τάξη είναι τόσο άδικα μαζί μου και δεν με θέλουν;».

Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ παραμένουν μοναχικά και εκτός του σχολείου. «Γιατί το παιδί μου δεν είναι καλεσμένο στα πάρτυ των άλλων παιδιών;», «Το παιδί μου έχει γενέθλια και θέλουμε να κάνουμε ένα πάρτυ. Φοβάμαι για το ποιον να καλέσω και ποιο παιδάκι τελικά θα ‘ρθει», μας λένε πολλές φορές οι γονείς. Ακόμα και οι καθημερινές, πιο απλές και εύκολες κοινωνικές επαφές δεν είναι εύκολες: «Καλώ τις μαμάδες των συμμαθητών του γιου μου να πάμε στο πάρκο και βρίσκουν συνέχεια δικαιολογίες. Φταίω εγώ και το παιδί μου;», ακόμα και «Η Κατερίνα κάθε φορά που γυρίζει από το μπαλέτο κλείνεται στο δωμάτιο της και κλαίει, φωνάζοντας ότι δεν θα ξαναπάει επειδή δεν τις μιλάνε. Πώς μπορώ να το διαχειριστώ;».

Για να βοηθήσουμε τα μικρά μας δεπάκια να ανταπεξέλθουν και να δημιουργήσουν υγιείς κοινωνικές σχέσεις, η επιστημονική οικογένεια του i-paidi.gr προτείνει:

  • Πάντα οργανώνουμε σταθερές βάσεις ασφάλειας και αγάπης γύρω από την καθημερινότητα των παιδιών. Παίζουμε μαζί τους για να αντιληφθούμε πρακτικά πως συμπεριφέρονται. Βοηθάμε να γίνουν καλύτεροι, δίνοντας σαφείς εξηγήσεις. Επικεντρωνόμαστε στις επιβραβεύσεις παρά στις επιπλήξεις. Το θετικό παιχνίδι, επίσης, βοηθάει. Γονείς, καθώς αλληλοεπιδράμε με τα παιδιά μας, τα βοηθάμε να μάθουν να αντιστέκονται στο πείραγμα και να μπορούν να μετριάζουν τις αντιδράσεις τους.
  • Όταν τα βρίσκουμε σκούρα, επιλέγουμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό. Οι κατάλληλες οδηγίες από τον κατάλληλο οδηγό με τον χρόνο και τον τρόπο που πρέπει, βοηθούν το παιδί να φέρει την ισορροπία στη ζωή του. Ας μην ξεχνάμε, όσο πιο νωρίς αντιληφθούμε τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ και όσο πιο νωρίς προσπαθήσουμε να τα διαχειριστούμε, βοηθάμε τα δεπάκια να χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον.

Μην ξεχνάτε για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και η επιστημονική μας ομάδα θα βρεθεί δίπλα σας με τις κατάλληλες, εξειδικευμένες συμβουλές της! info@i-paidi.gr , 2106778528.

Στόχος μας: κανένα δεπάκι χωρίς χαμόγελο!

Share this...