i-paidiΚεντρική

Πότε η ΔΕΠ-Υ συναντά ένα θεραπευτή;

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα ΔΕΠ-Υ αποτελεί την πιο συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή, πολύ-παραγοντικής αιτιολογίας που συναντάται στα παιδιά. Η υπερκινητικότητα, η απροσεξία και η έλλειψη συγκέντρωσης είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα σε τρία διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας, ήπια, μέτρια ή βαριά.

Η πρώιμη παρέμβαση, πριν τα 7 έτη, έχει αποτελεσματικά οφέλη και τροποποιεί την αναπτυξιακή πορεία των παιδιών. Τα παιδιά με τους κατάλληλους ειδικούς δίπλα τους, ζουν μια ισορροπημένη ζωή, με επιτυχημένη σχολική και ακαδημαϊκή καριέρα καθώς και μειωμένη ένταση των συμπτωμάτων.

Η ομάδα του i-paidi συμβουλεύει τους γονείς για τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης και κρούει τον κώδωνα για να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τους κατάλληλους θεραπευτές. Πιο συγκεκριμένα, οι ψυχοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις και το coaching στους γονείς έχει αποδειχθεί ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές μέθοδοι. Η κατάλληλα σχεδιασμένη στρατηγική παρέμβασης από τον σωστό θεραπευτή φέρνει τροποποίηση στη συμπεριφορά του παιδιού, διαχειρίζεται την εκπαίδευση με εναλλακτικές τεχνικές από τους γονείς και ψυχοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις στο σχολείο. Οι γνωσιακές-συμπεριφοριστικές παρεμβάσεις επιτυγχάνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανάδειξη του υψηλού IQ που έχει το παιδί δεπάκι.

Ας θυμόμαστε το Θεραπευτικό Τρίγωνο https://i-paidi.gr/tag/therapevtiko-trigono/. Η παρέμβαση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι πολύ-επίπεδη και μακρόχρονη. Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να δεσμεύονται και να υπακούν στο πλάνο του θεραπευτή.

Η αυστηρή εφαρμογή μεμονωμένης τεχνικής που επικεντρώνεται στην στείρα αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο βαθύτερος στόχος πρέπει να είναι η καθημερινή στήριξη και του παιδιού και των γονέων με ολιστική προσέγγιση για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

Όλοι οι συνεργάτες της επιστημονικής μας ομάδας, είναι διατεθειμένοι να έρθουν σε επαφή μαζί σας και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε για να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα εξατομικευμένο πλάνο στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Για περισσότερες πληροφορίες και παροχή βοήθειας καλέστε στο 2106778528, 6932611200 και στο info@i-paidi.gr.

 

Share this...