i-paidiΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένειαΣυμπεριφορά

Η κόρη μου είναι πολύ ήρεμη. Έχει ΔΕΠ-Υ;

Τελευταία οι ανησυχίες που έρχονται στους ειδικούς του i-paidi.gr, περιέχουν αγωνία και άγχος από τους γονείς, για το αν τα παιδιά της οικογένειας παρουσιάζουν συμπτώματα ΔΕΠ-Υ. Πολλές μαμάδες μας ρωτούν:

«Η κόρη μου είναι πολύ ήρεμη. Έχω αγχωθεί! Μήπως είναι ένα σύμπτωμα ΔΕΠ-Υ και δεν μπορώ να το αναγνωρίσω;»

«Η Κατερίνα κλείνεται στο δωμάτιό της με τις ώρες, δεν επιδιώκει την επαφή μαζί μας ούτε καν με τους φίλους της. Ασχολείται με τις ώρες με τα παιχνίδια της. Μήπως έχει ΔΕΠ-Υ και δεν το ξέρω;»

«Η Αλίκη δεν μιλάει στο σπίτι για το τι γίνεται στο σχολείο, ούτε αντιδράσει σε τίποτα! Μήπως πρέπει να πάμε για μια διάγνωση για ΔΕΠ-Υ;»

Τελικά η ηρεμία είναι ΔΕΠ-Υ;

Αγαπητοί γονείς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΠ-Υ είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη διαταραχή. Η διάγνωση της αποτελεί μια εξίσου δύσκολη, ακόμα και για τους ειδικούς, διαδικασία όχι επειδή δεν υπάρχουν κριτήρια, αλλά επειδή μπορεί να συνυπάρχει και κάποια άλλη διαταραχή που ο συνδυασμός τους προκαλεί δύσκολα συμπτώματα. Η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ πρέπει, επιπλέον, να συνυπολογίζει και στο περιβάλλον του παιδιού, την συμπεριφορά του στο σχολείο, στο σπίτι και τις επιπτώσεις των αντιδράσεών του στο φιλικό του περιβάλλον. Θυμόμαστε ότι ένα δεπάκι:

1. Στην προσχολική ηλικία στα 3 με 5 χρόνια του, εμφανίζει ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, δυσκολεύεται να υπακούσει στους κανόνες των ενηλίκων και να συνάψει φιλικές σχέσεις με τα παιδιά του περίγυρού του.

2. Στα σχολικά χρόνια κατά τις ηλικίες 6 με 12, εμφανίζει τα πιο δύσκολα συμπτώματα της διαταραχής. Η παρορμητικότητα, η απροσεξία, η έλλειψη συγκέντρωσης, τα υψηλά επίπεδα επιθετικότητας και παραβατικότητας καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος από τη ζωή των παιδιών.

3. Όσο μεγαλώνει το παιδί και δεν διαχειρίζονται τα συμπτώματα του, τόσο πιο πιθανό είναι να καταφεύγει σε βίαιες και επιθετικές πράξεις, να μένει πίσω στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή και να μην μπορεί να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του.

Όταν, λοιπόν, ανησυχούμε απευθυνόμαστε στους κατάλληλους ειδικούς που μπορούν να βρεθούν δίπλα μας και να μας συμβουλέψουν για τις απορίες μας. Ένα μοναδικό σύμπτωμα, μια μοναδική ένδειξη που εμάς μας ανησυχεί, π.χ. η ηρεμία τής κόρης, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι το παιδί μας γεννήθηκε ή δεν γεννήθηκε με τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, τη ΔΕΠ-Υ. Ας είμαστε ενημερωμένοι για να βρισκόμαστε δίπλα στις ανάγκες των παιδιών μας!

Μια πρώτη επαφή με το πιστοποιημένο Δίκτυο του i-paidi, θα σας καθοδηγήσει σε όλες σας τις απορίες. Ας επικοινωνήστε στο 2106778528 και στο info@i-paidi.gr !

Share this...