i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρική

7 κόλπα ηρεμίας του παιδιού με ΔΕΠ-Υ πριν/μετά το σχολείο/θεραπευτή

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,

Πρόεδρος, BA, PgD UCL,ΑΠΘ,ΕΚΠΑ, συγγραφέας

Μονόδρομος, η ψυχραιμία του γονιού

«Θυμάμαι τα συχνά τηλεφωνήματα από τη διευθύντρια του Νηπιαγωγείου για τον «απρόσεκτο», «ξεχασιάρη», «κατασκευαστή» γιο μου. Ένιωθα σαν να με δίκαζε συχνά. «Φταίω εγώ»,  την ρωτούσα. «Πρέπει να κάνει λογοθεραπεία, είπαμε», απαντούσε. Μα ο γιος μου ακολουθούσε πρόγραμμα παρέμβασης ΔΕΠ-Υ, με ειδικό θεραπευτή… είχε ξεκινήσει πριν 3 εβδομάδες. Την ίδα ώρα, ήταν ο πρωτοπόρος στις πολύπλοκες κατασκευές με LEGO.

Κλάμα γοερό πριν και μετά από κάθε έξοδο, από το παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ.

Πολλαπλό το άγχος της μάνας!

Ακολουθούν 7 κόλπα για να ξεκινάει το δημιουργικό παιδί να πάει με αισιοδοξία στο σχολείο ή στο θεραπευτή:

  1. Δεν είσαι μόνη. Σεμινάρια, webinars, Q&A από συνεργάτες-θεραπευτές της Επιστημονικής Οικογένειας i-paidi ενημερώνουν και απαντούν σε κάθε απορία και καθοδηγούν εξατομικευμένα τους γονείς εδώ. Εκατοντάδες γονείς παίζουν κάθε μέρα 20 λεπτά με ένα από τα παιχνίδια οργάνωσης του «Έλα να παίξουμε μαζί», 2019, 2021 της Μαριάννας Λαγουμίδη, εκδ.ΓΡΗΓΟΡΗ.
  2. Έχε χαρτί-και-στυλό στο δωμάτιο που κινείσαι για να γράφεις τις απορίες σου, την ώρα που τις σκέφτεσαι. Ζήτα απαντήσεις για την κάθε ερώτησή σου.
  3. Καμιά ερώτηση δεν είναι χαζή ερώτηση. Και όλοι οι γονείς θέλουν πρακτικές απαντήσεις. Έχουν δικαίωμα να μάθουν.
  4. Οι δάσκαλοι δε είναι παντογνώστες. Κάθε επιστήμονας έχει διαφορετικό αντικείμενο: οι δάσκαλοι εκπαιδεύουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, στο μπαλέτο μαθαίνουν διαφορετικό αντικείμενο τα παιδιά και με τον αναπτυξιολόγο ή με τον θεραπευτή τα παιδιά οργανώνονται!
  5. Ζήτα ενημέρωση από κάθε ενήλικα που ασχολείται με το παιδί σου. Δεσμεύσου για τη δική σου συμβολή στην πρόοδο. Δεν τεμπελιάζουμε .
  6. Να θυμάσαι την αξία της αγάπης, αποδοχής, ορίων, της επανάληψης και της σαφήνειας σε ό,τι λες. Άλλωστε, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα!
  7. Να τολμάς να στηρίξεις την ανατροφή του παιδιού με χαρακτηριστικά ΔΕΠ-Υ, στις ικανότητές του.

Η ανατροφή του παιδιού με τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή ΔΕΠ-Υ δεν είναι εύκολη. Υπάρχει όμως εξατομικευμένη στρατηγική διαχείρισης ώστε αργά και σταθερά να ακολουθήσει η οικογένεια μία φυσιολογική ζωή, με αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις τις απορίες σου ΕΔΩ!!!

Share this...