Συνταγή ευτυχίας & ισορροπίας απο το πανεπιστήμιο του HARVARD
- 12 Φεβρουαρίου, 2016
- 0
Από την Τζίνα Γ. Θανοπούλου.* Τι μας κάνει αληθινά ευτυχισμένους ? Είναι το χρήμα, η επιτυχία, η δόξα, η ασφάλεια, η περιπέτεια ? Σύμφωνα με πρόσφατη
Από την Τζίνα Γ. Θανοπούλου.* Τι μας κάνει αληθινά ευτυχισμένους ? Είναι το χρήμα, η επιτυχία, η δόξα, η ασφάλεια, η περιπέτεια ? Σύμφωνα με πρόσφατη
Από την Τζίνα Γ. Θανοπούλου.*
Τι μας κάνει αληθινά ευτυχισμένους ? Είναι το χρήμα, η επιτυχία, η δόξα, η ασφάλεια, η περιπέτεια ?
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard (Harvard Medical School), η οποία ονομάζεται “Study of Adult Development” και διήρκησε 75 χρόνια ξεκινώντας από το 1938 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Dr. Robert Waldinger στο TeDX («What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness»), όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες δεν συντελούν στην ευτυχία. Αντίθετα, η ποιότητα των σχέσεων στη ζωή του ανθρώπου είναι ο βασικός παράγοντας που φέρνει την ευτυχία και υγεία στη ζωή του ανθρώπου.
Η μελέτη ήταν από τις πιο μακροχρόνιες, εξονυχιστικές, & αναλυτικές & με μεγάλο κόστος μελέτες, αλλά ταυτόχρονα και πιο εμπεριστατωμένη, με πολύ σημαντικά και αδιάψευστα ευρήματα.
Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκαν οι ζωές 724 συμμετεχόντων, από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, από διαφορετικές φυλές και με ποικίλα μορφωτικά επίπεδα. Σε αυτή την έρευνα εξετάσθηκαν άνθρωποι, πολλοί μορφωμένοι & μη, πολύ πλούσιοι & μη, επαγγελματικά καταξιωμένοι & μη. Η έρευνα συμπεριελάμβανε από προέδρους των ΗΠΑ, (όπως ο John F. Kennedy), μέχρι απλούς ανειδίκευτους εργάτες. Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες & γυναίκες.
Οι μεθοδολογία περιελάμβανε ερωτήσεις, παρατηρήσεις, συνεντεύξεις αλλά και ιατρικές εξετάσεις (από απλές εξετάσεις αίματος μέχρι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου), χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και αποτελέσματα από νεκροψίες…. Τα άτομα της έρευνας παρατηρήθηκαν επί 75 χρόνια σε μία Longitudinal Study, όπου εξετάσθηκαν παράγοντες όπως: η καταγωγή τους, οι συνθήκες της ζωής τους, η εργασία τους, η υγεία τους, οι διαπροσωπικές, οι οικογενειακές και οι επαγγελματικές τους σχέσεις, οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, η τάση και φιλοσοφία ζωής τους κτλ.
Σε αυτή την απαιτητική, χρονοβόρα και κοστοβόρα έρευνα, συμμετείχαν Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων (ιατροί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, στατιστικολόγοι, κλπ) κάτω από την επίβλεψη του Harvard Medical School. Οι ερευνητές διαπίστωσαν τα εξής:
Σήμερα η έρευνα συνεχίζεται με τους απογόνους των συμμετεχόντων και το επόμενο στάδιο είναι να μελετηθεί εάν η ευτυχία επηρεάζεται από την εκπαίδευση και από τους γονείς. Μελλοντικά θα μελετηθεί ο παράγοντας κατά πόσο το οικογενειακό περιβάλλον και οι σχέσεις των γονέων μεταξύ τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευτυχία και ισορροπία των ατόμων. Αν και περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα από τα δεύτερο στάδιο της έρευνα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια από την επιστημονική και πρακτική μας εμπειρία & να καταλήξουμε στη 4η διαπίστωση :
Τα παιδιά καθορίζονται και αντικαθρεπτίζονται από τη σχέση των γονέων τους. Επηρεασμένοι από την έρευνα του Dr. David Elkind, καθηγητή του Harvard και συγγραφέα των πολύ σημαντικών βιβλίων “Ties that stress: the new family in balance” και “The Ηarried child”, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η διαπροσωπική σχέση των γονέων παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη, ασφάλεια και ισορροπία των παιδιών.
Με αγωνία περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας για να επιβεβαιωθεί ακόμα περισσότερο ότι: οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις είναι ΚΛΕΙΔΙ για την υγεία, Ισορροπία και Εξέλιξη του ατόμου.
Η Καλή, Αληθινή και Ουσιαστική σχέση των γονέων μπορεί να παίξει
ΡΟΛΟ ΚΛΕΙΔΙ & ΚΑΘΡΕΠΤΗ Εξέλιξης, Αυτοπεποίθησης, Τόνωσης & Εξέλιξης αυτών των παιδιων !
Μόνο όταν οι γονείς το συνειδητοποιήσουν και το κάνουν Πραγματικότητα με Πράξεις και Σωστά μηνύματα, θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τα ευαίσθητα παιδια με ΔΕΠ-Υ & να χτίσουν μαζι τους ενα αξιόλογο μέλλον που το αξίζουν!!!! Άρα η μελέτη αυτή του HARVARD ειναι μοναδική και πολύτιμη και για το χειρισμό και υποστήριξη παιδιων με ΔΕΠ-Υ & Μαθησιακή Διαφορετικότητα !!!
—
* Η κ. Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M.,M.A. HARVARD University είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική παιδιών, εφήβων & ενηλίκων.
Στο Harvard University, Graduate School of Education (HGSE) εξειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων σε «Ρίσκο» ( Risk & Prevention Psychology), καθώς & στη Συμβουλευτική Οικογένειας & Ζευγαριών, και στη Γυναικεία Ψυχολογία, Εικόνα Σώματος και Αυτοπεποίθηση, Διατροφικές Διαταραχές.
Είναι Αντιπρόεδρος του Harvard Club of Greece, Σύλλογος Αποφοίτων του Παν. Harvard στην Ελλάδα (Harvard Alumni Association , HAA) , όπου είναι μέλος του Δ.Σ. από το 1998. Είναι Έγκριτο μέλος της Ελληνικής &Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής GCA & ECA. Eπίσης είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, American Psychological Association APA, # 8115-3381 ) από το 1996
Ήταν 17 χρόνια Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής του International School of Athens, ISA & μέλος του Executive Committe. Καθώς και πριν για 4 χρόνια Συμβουλευτική Ψυχολόγος- Coordinator του Κέντρου Συμβουλευτικής του σχολείου PIERCE του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος .
Αυτή την εποχή διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο και έχει συνεργασία με το Athens Medical Partners, όπου ένα εξειδικευμένο group γιατρών, ψυχολόγων, συμβούλων κλπ. παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες.
Συμμετέχει σε πολλές διεθνείς επιστημονικές ομάδες και συνέδρια στον τομέα της όπου παρουσιάζει την τελευταία της έρευνα στο χώρο της Συμβουλευτικής Υποστήριξης & Εκπαίδευσης παιδιών, εφήβων & ενηλίκων.