BlogΔιαχείρισηΘάλεια ΚουτλήΟικογένειαΣυμβουλές

Εξωσχολικές Δραστηριότητες και ΔΕΠ-Υ

Θάλεια Κουτλή

Ένα παιδί με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα προσπαθεί σκληρά να ανταπεξέλθει στο σχολείο, να μείνει συγκεντρωμένο και οργανωμένο και να ακολουθεί κανόνες τόσο στην ατομική του εργασία όσο και στα ομαδικά παιχνίδια. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά αυτά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές και δεν απαιτούν κι εκεί υπέρμετρη προσπάθεια.

 Τι πρέπει να γνωρίζετε οι γονείς πριν   επιλέξτε την καλύτερη δραστηριότητα για παιδιά με ΔΕΠ-Υ 

Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα και μία ρουτίνα . Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ επωφελούνται από την ρουτίνα. Είναι καλό λοιπόν να βρείτε δραστηριότητες στις οποίες το παιδί σας μπορεί εύκολα να βάλει προτεραιότητα σχετικά με αυτά που έχει να κάνει κάθε μέρα. Εάν το πρόγραμμα του παιδιού είναι φορτωμένο με τις σχολικές υποχρεώσεις, προσπαθήστε να βάλετε τη δραστηριότητα το σαββατοκύριακο  ή μία μέρα μέσα στην εβδομάδα όπου γυρίζει νωρίς από το σχολείο. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να περνάει ευχάριστα στη δραστηριότητα, χωρίς να αγχώνεται για το  πότε θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του.
Επιλέξτε δραστηριότητες με όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ πολλές φορές δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν μία δραστηριότητα εαν υπάρχουν πολλοί διασπαστικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, σε μία ομαδική δραστηριότητα επιλέξτε μία με λίγα παιδιά. Ένα παιδί που διασπάται εύκολα η προσοχή του, εάν επιλέξει μία δραστηριότητα που απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, όπως σκάκι,  θα ήταν καλύτερα να βρείτε μια ομάδα με λίγα παιδιά.

Όσο λιγότερα τα παιδιά τόσο περισσότερο μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο και να του δοθεί καθοδήγηση  από τον υπεύθυνο ενήλικα της ομάδας.

 

Να είστε ευέλικτοι και διαλλακτικοί. 

Κάθε παιδί με ΔΕΠ-Υ είναι μοναδικό, οπότε οι συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών δεν έχουν κανένα όφελος: Κάτι που λειτουργεί καλά για ένα παιδί μπορεί να μην ταιριάζει σε ένα άλλο. Καθώς το παιδί σας, λοιπόν, εξερευνά νέες δραστηριότητες να είστε κοντά του και διαλλακτικοί απέναντι στις επιλογές του.
Μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμά του

Το να συνδυάσετε σχολικές υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες είναι μία πρόκληση για το  παιδί με ΔΕΠ-Υ, οπότε προσπαθείστε να μην υπερφορτώσετε το πρόγραμμά του.  Ξεκινήστε με μικρά βήματα και δείτε εάν το παιδί σας καταφέρνει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

 

Βρείτε δραστηριότητες που θα αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή του.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συχνά βιώνουν αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κυρίως λόγω της ματαίωσης που πολλές φορές υφίστανται κατά τη σχολική διαδικασία. Γι’ αυτό ειναι σημαντικό οι εξωσχολικές δραστηριότητες να ενισχύουν όσο είναι δυνατό την αυτοεκτίμησή του.Εαν το παιδί σας έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον ή κλίση για ένα άθλημα, για τη ζωγραφική ή τη μουσική μπορείτε να αναζητήσετε ένα τμήμα ή δραστηριότητα αντίστοιχη.
Προτεινόμενες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί με ΔΕΠΥ

  • Καράτε ή Tae kwon do
  • Ομαδικά αθλήματα: μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλευ
  • Κολύμβηση
  • Θεατρική ομάδα
  • Μοντελισμός, ξυλογλυπτικη, ξυλουργική, μηχανικές δραστηριότητες
  • Μαθήματα ζωγραφικής ή μουσικής
Share this...