i-paidiΟικογένειαΣυμπεριφορά

Δεν με «ακούει» το παιδί μου

«Ανυπάκουος είναι ο γιος μου, τα τελευταία 2 χρόνια! Τι να κάνω;» οι περισσότεροι γονείς μας ρωτάνε με γράμματα  στο lagoumidim@i-paidi.gr ή τηλεφωνώντας στα 6932611200, 2106778528.

Μην «τσιμπάτε» με την κακή συμπεριφορά του παιδιού, την ανυπακοή και την αγενή συμπεριφορά ή το θράσσος στην ομιλία τού παιδιού.  Είναι ο μόνος εύκολος τρόπος του παιδιού για να καθιερώσει τη δύναμή του ή να δείξει την ενόχλησή του. Και συνεχίζω πιο αναλυτικά.

Ο ενήλικας, γονιός  και εκπαιδευτικός, έχει υπερβολική δύναμη και εξουσία. Το παιδί από την άλλη, θέλει να δείξει «ότι υπάρχει». Μόνο όταν μας προκαλέσει εκνευρισμό ή ενοχή, θα αιστανθεί ότι κατάφερε κάτι έντονο! Όμως αυτό θα συμβεί εάν δείξουμε τα συναισθήματα αυτά!

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που το παιδί ζει με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ-Υ) , τότε η συμπεριφορά αυτή είναι αποτέλεσμα κακού χειρισμού του παιδιού λόγω συνεχών δυσκολιών.

«Το παιδί μου ήταν πολύ έξυπνο στο Νηπιαγωγείο. Από την Α’ Δημοτικού και μετά χτυπούσε την αδερφή του, πέταγε το μολύβι στη δασκάλα, και άλλα. Ντρεπόμουνα. Τι έπρεπε να κάνω για να σταματήσει; Τον έβαζα συνέχεια τιμωρία, ώσπου ανακάλυυα το www.i-paidi.gr . Σώθηκα! Τα άρθρα που διάβαζα μας βοήθησαν να σταματήσει τη αυτή τη συμπεριφορά. Τώρα είναι το καλύτερο παιδί στην τάξη!!!» γράφει μία μαμά Ιωάννα Λ..

«Έχω 23 παιδιά στην τάξη μου. Ευτυχώς, το ένα παιδί έχει συνέχεια μία παιδαγωγό για παράλληλη στήριξη. Άλλα 5 παιδιά λένε άσχημες λέξεις στην τάξη και το ένα φτύνει  συνέχεια από την αρχή της χρονιάς. Δεν με άφηναν να κάνω μάθημα! Ευτυχώς, έγραψα το πρόβλημά μου στο  http://i-paidi.gr/epikinonia/ , πήρα όσες απαντήσεις χρειάστηκα, και τώρα πλέον έμαθα να λύνω το κάθε πρόβλημα. Στο Πανεπιστήμιο δεν πήραμε τέτοιες γνώσεις.», έγραψε η δασκάλα Μαίρη Μ..

Τα παιδιά έχουν ανάγκη συγκεκριμένης συμπεριφοράς από τον ενήλικα ώστε να υιοθετούν σωστή συμπεριφορά. Παράλληλα μειώνεται η πιθανότητα να έχουν δυσκολίες στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή ως ενήλικες.

Το Δίκτυο i-paidi βοηθάει γονείς και εκπαιδευτικούς ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δυσκολίες με το παιδί με ΔΕΠ-Υ και να αναδειχθεί η εξυπνάδα του. Όσοι συμμετάχουν στις δράσεις του, έχουν πολλαπλά ωφεληθεί. Μπορείς κι εσύ να ενταχθείς στην ομάδα με τους φίλους του, προς όφελος του χαρισματικού παιδιού σου!

Share this...