ΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔιαχείρισηΟικογένεια

Η ΜΑΜΑ ΜΕ ΝΤΥΝΕΙ ΣΑΝ ΚΡΕΜΜΥΔΙ, μήπως επειδή έχω ΔΕΠ-Υ ;

Να τι λένε τ’ αγγελούδια μας μεταξύ τους στο σχολείο και πετάνε τα μπουφάν και τα πουλόβερ! Για σκούφο, ούτε λόγος! Κάθε χαρισματικό υπερκινητικό μουτράκι δεν καταπιέζεται από κάτι τέτοια αξεσουάρ χειμωνιάτικης εκστρατείας. Το αποτέλεσμα; Υγρές μυτούλες, συναχάκια και γκρίνιες!

Όμως για σκεφτείτε, πόσο ενοχλητικό είναι για ένα υπερκινητικό παιδί όπως τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να είναι `παραφουσκωμένο` με ρούχα ακόμα κι αν αυτό είναι εντελώς απαραίτητο. Πάντα όμως υπάρχουν κι οι έξυπνοι τρόποι για να καταφέρουμε ένα υπερκινητικό παιδί να δεχτεί κάτι χωρίς να το δεσμευσουμε και να το απογοητεύσουμε. Κάποιες φορές  είναι χρήσιμο ν ανατρέχουμε στα δικά μας παιδικά χρόνια, εκεί στο χρονοντούλαπο των αναμνήσεων βρίσκονται ακόμα οι συμβουλές των δικών μας γονιών:

– Φόρα φανελλάκι μέσα από την μπλούζα, έλεγε η μαμά. Η βαμβακερή φανέλλα είναι ένα απορροφητικό υγιεινό ρούχο που διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα. Σήμερα έχουμε να επιλέξουμε τόσους παιδικούς ήρωες σε στάμπες που σίγουρα κάποιες θ’ αρέσουν και στο δικό σας παιδί. Μην ξεχνάτε λοιπόν το φανελλάκι, την καζάκα, τα βαμβακερά πουκαμισάκια, τα μοχέρ πουλοβεράκια που κολακεύουν όλα τα κοριτσακια! Η λύση είναι υγιεινά και μαλακά υφάσματα που δεν βαραίνουν το κορμάκι του παιδιού μας. Αυτό σε ότι αφορά το ντύσιμο «κρεμμύδι».

Όμως θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για το ντύσιμο των παιδιών μας που είναι βεβαίως κι αυτό ένα μέρος της προσωπικότητας τους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα παιδιά να γνωρίζουν ότι πρέπει ν αλλάζουν καθημερινά ρούχα για να είναι καθαρά αλλά κι η επιλογή των ρούχων της επόμενης μέρας να γίνεται την προηγούμενη. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι μέρος ενός κοινωνικού συνόλου που λέγεται σχολείο για να αισθάνονται τα παιδιά μας καλά πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Είμαι καθαρός σημαίνει προσέχω να μην λερωθώ, πλένω τα χέρια μου κι αλλάζω ρούχα καθημερινά, αγαπώ τον εαυτό μου και σέβομαι το περιβάλλον.  Αυτό από μόνο του είναι ένας στόχος.

Σκούφια, καπέλα μαλακά και παπουτσάκια αθλητικά και μην φοβάστε τα υπερκινητικά παιδιά είναι λιοντάρια αληθινά!

Υ.Γ Επιστρατεύστε και καμμία γιαγιά να πλέξει εκείνα τα όμορφα μάλλινα καλτσάκια, γιλεκάκια, κασκολάκια. Θυμήστε στους παππούδες πόσο πολύτιμες  είναι οι συμβουλές τους για εσάς και τα παιδιά σας!

Με αγάπη για το παιδί με ΔΕΠ- Υ.

Για το i – paidi

Κείμενο: Άννα Ματθαίου

Επιστημονική επιμέλεια: Μαριάννα Λαγουμίδη

Share this...