Blogi-paidiΛαγουμίδη Μαριάννα

Χυμός φρέσκος ή συσκευασμένος ;

Lisa Wartenberg, MFA, RD, LD, Μαριάννα Λαγουμίδη PgD

Ο χυμός ο συσκευασμένος και ο συμπυκνωμένος, ανάλογα με την επεξεργασία, ίσως προσφέρει πολλές βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο,  όποια κατεργασία κι αν υποστεί, είναι βεβαρημένος σχετικά με το φρέσκο χυμό που γίνεται και αμέσως καταναλώνεται.

Αναρωτιούνται πολλοί και περισσότερο οι γονείς: ο χυμός στο κουτί είναι καλός για το παιδί;

Ξέρουμε ότι απλά στον συμπυκνωμένο χυμό έχει αφαιρεθεί το 90% που είναι νερό. Αυτό μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων, άρα αλλοιώνεται πιο δύσκολα.

Όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι η αφαίρεση γίνεται με μηχανήματα και με χρήση φίλτρων, άρα με ξένα σώματα. Πριν δε τη συσκευασία, προστίθενται και τα συντηρητικά, τα χρώματα, αρώματα ή και η ζάχαρη που επιβαρύνουν πολλαπλά τους νευρώνες των παιδιών και προκαλούν παχυσαρκία. Βέβαια, σήμερα συνήθως χρησιμοποιούνται φυσικά προϊόντα ή λιγότερο επικίνδυνα -όχι πάντα.

Το συμπυκνωμένο κοκτέιλ φρούτων παρασκευάζεται από ένα μείγμα χυμών, με πρόσθετες γεύσεις ή γλυκαντικά για να αντισταθμίσουν την έλλειψη των ολόκληρων καρπών.

Και πάλι, η ανάγνωση των ετικετών διατροφής είναι το κλειδί. Εάν το πρώτο συστατικό είναι μια προστιθέμενη ζάχαρη, όπως το HFCS, η ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ή το σιρόπι φρουκτόζης, ίσως θελήσετε να αποφύγετε αυτό το προϊόν.

Βέβαια, το συμπλήρωμα ουσιών από φρούτα και λαχανικά με βήτα καροτίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/45344067 .

Το συμπυκνωμένο προϊόν μπορεί να προσφέρει θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τις φλεγμονές και προάγουν την υγιή επιδερμίδα. Είναι επίσης πιο προσιτό από τους συσκευασμένους χυμούς και δεν χαλάει τόσο εύκολα.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την πιθανή πολύωρη έκθεση στον ήλιο ή σε ζέστη, κατά τη μεταφορά.

Κλείνοντας με βεβαιότητα τονίζουν οι επιστήμονες ότι είναι καλύτερο να φάει το παιδί ένα φρέσκο φρούτο αντί του συσκευασμένου ή του συμπυκνωμένου προϊόντος με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Share this...