ΔΕΠ-ΥΔιάφορες ΕιδικότητεςΣυμβουλές

ΔΕΠ-Υ, ΠΑΙΔΙ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Κατανοώ την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ για να εδραιώσουν τη στοματική υγεία των παιδιών τους, Για αυτά και για άλλα, μπορούμε να συναντηθούμε στη HELEXPO, 28/9 – 6/10/2019, στο κιόσκι 362.

 

Κάθε γονιός που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας με το παιδί του οφείλει να το αντιμετωπίζει με προσοχή και να απευθυνθείνεται στους κατάλληλους επιστήμονες και ειδικούς.

 

Είναι διαχρονικά αποδεκτή η άποψη ότι η ανατροφή των παιδιών χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή που η συνθετότητα του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος δημιουργεί καινούργιες συνθήκες και καταστάσεις.

 

Επειδή ασκώ την οδοντιατρική για 32 χρόνια, σχεδόν κάθε ασθενής μου δυσανασχετούσε με τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει και που ουσιαστικά συνιστούν τη βάση της επιτυχίας κάθε οδοντιατρικής θεραπείας.

 

Όλα τα παιδιά πρέπει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο να επισκέπτονται τον οδοντίατρο, όπου ξεκινώντας από τις σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής, παιρνούν στην πρόληψη της τερηδόνας με φθορίωση και προληπτικές εμφράξεις.

 

Παράλληλα γίνεται μία πρώτη εκτίμηση της ορθοδοντικής θεραπείας που ίσως χρειαστεί το παιδί και στη συνέχεια, εάν διαπιστωθεί πρόβλημα, προωθείται έγκαιρα στον ειδικό ορθοδοντικό.

 

Βεβαίως η διάγνωση και η θεραπεία ήδη υπαρχόντων τεριδονισμένων δοντιών περιλαμβάνεται στο σχέδιο θεραπείας. Απαιτεί βέβαια διαφορετικό χειρισμό ένα ανήσυχο παιδί ή ένα παρορμητικό παιδί.

 

Επομένως η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, των μικρών παιδιών αλλά και μεγάλων ατόμων, στοχεύει στη διατήρηση οδοντικής ουσίας, υγιούς πολφού αλλά και λαμπερού χαμόγελου.

 

Αιμιλία Ανδριοπούλου-Σιδέρη

Χειρουργός-Οδοντίατρος

Share this...