i-paidiΣυνταγές

Ο Βασιλιάς τών Λαχανικών

Η θρεπτική αξία των λαχανικών είναι ανεκτίμητη. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, όλοι υποχρεωτικά πρέπει να καταναλώνουν λαχανικά, σε καθημερινή βάση.

Τα λαχανικά αποτελούν ιδανική πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Ειδικότερα ο οργανισμός των παιδιών που αναπτύσσεται ταχύτατα, απαιτεί κατανάλωση καρότου, λάχανου, ελιάς, κρεμμυδιού, σκόρδου, μαρουλιού, μπρόκολου, σέλινου, μαϊντανού και όλων των άλλων «ζαρζαβατικών»

«Μα το παιδί μου απεχθάνεται τα λαχανικά! Ούτε καν τα δοκιμάζει» είπε προχθές η μαμά Ελένη. Γιατί;

Τα λαχανικά έχουν γεύση, υφή, μυρωδιά τέτοια που απορρίπτεται από το παιδί.

Μήπως όμως και η υπόλοιπη οικογένεια δεν τα τρώει καθημερινά;

Μήπως η δοκιμή δεν έγινε σε μικρή ηλικία, στην βρεφική ηλικία, ώστε να εξοικειωθεί το παιδί;

Μήπως έλειπε το χαμόγελο από τη μάνα, τότε που ετοίμαζε το φαγητό αυτό;

Μήπως η παρουσίαση του νέου πιάτου με τα λαχανικά, δεν ήταν προσεγμένη;

Αγαπητή μαμά Ελένη, αγαπητές μαμάδες, τα λαχανικά είναι αντιοξειδωτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, προστατεύουν από τον καρκίνο, πλούσια σε νερό και σε βιταμίνες, ιδανική τροφή για τα παιδιά με Διάσπαση Προσοχής ΔΕΠ-Υ. Το www.agrocapital.gr προτείνει να τα φάτε

  • ωμά με το χέρι που είναι Ο Βασιλιάς των Λαχανικών

ή να τα μαγειρέψτε ως:

2)Κάντε σούπες με βάση τα λαχανικά.Οι σούπες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να καταναλώνετε ταυτόχρονα πολλαπλές μερίδες λαχανικών.

3)Προσθέστε λαχανικά σε σάλτσες.  Η προσθήκη επιπλέον λαχανικών στις σάλτσες σας είναι ένας μοναδικός τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών σας.Ενώ φτιάχνετε μία σάλτσα, προσθέστε απλά μερικά λαχανικά της επιλογής σας. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε ορισμένα λαχανικά και να τα κάνετε μια σάλτσα από μόνα τους.

4) Φτιάξτε ομελέτα με λαχανικά.Εάν θέλετε να φάτε περισσότερα λαχανικά, η ομελέτα είναι ένα εξαιρετικό πιάτο που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μέσα στην ομελέτα μπορείτε να προσθέσετε κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα, πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι, σπαράγγια κ.ά.

5) Σουβλάκι από λαχανικά. Εάν θέλετε να αυξήσετε την κατανάλωση των λαχανικών, τοποθετήστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά της επιλογής σας σε ένα σουβλάκι και μαγειρέψτε σε σχάρα ή μπάρμπεκιου. Καλή επιλογή για το σουβλάκι λαχανικών είναι να τα μανιτάρια και οι πιπεριές.

6) Μαγειρέψτε μπιφτέκια λαχανικών. Άλλος ένα έξυπνος τρόπος, προκειμένου να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών είναι να τα ζυμώσετε  μαζί με ψωμί ή φρυγανιά και ένα αυγό και να κάνετε μπιφτέκια λαχανικών. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρότο, κρεμμύδι, κολοκυθάκι, πιπεριά και μελιτζάνα.

7) Φτιάξτε διάφορα γεμιστά λαχανικά. Μία πολύ υγιεινή επιλογή με λαχανικά, που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μπορείτε να γεμίσετε πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες και ντομάτες με ρύζι, κουςκούς, κιμά ή πλιγούρι.

8) Φτιάξτε πουρέ λαχανικών: Εξαιρετική ιδέα για να συνοδέψετε το κρέας ή το μπιφτέκι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρότο, σπαράγγι και πατάτα για τον πουρέ σας!

Το i-paidi προτείνει να τα σερβίρετε με ειδική διακόσμηση, σε μικρά μπολάκια που δημιουργούν ένα σχέδιο απλό! Ας τα βάλετε στη σειρά,  πάνω σε έναν δίσκο που γυρνάει ή σχεδιάζοντας το πρώτο γράμμα από το όνομα του παιδιού.

Αγαπητές μας, περιμένουμε τις δικές σας φωτογραφίες με το σχήμα που εσείς φτιάξατε, στο lagoumidim@i-paidi.gr . Παρακαλώ, σημειώστε εάν θέλετε να τις δημοσιεύσουμε.

laxanika

Share this...