i-paidiΚεντρική

Κινητό τηλέφωνο: Κίνδυνος στην ψυχική υγεία του παιδιού με ΔΕΠ-Υ

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη
ψυχοπαιδαγωγός

 

Πολλαπλούς κινδύνους ενέχει συχνά η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ειδικά τα smart phones βοηθούν τον καταναλωτή στην καθημερινότητά του αλλά είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθούν διαταραχές και προβλήματα στην ψυχική υγεία!

Σημαντική έρευνα μεταξύ 3400 φοιτητών στην Αμερική έδειξε ότι ένας στους πέντε εμφάνισε προβλήματα από την υπερβολική χρήση του κινητού του. Μιλώντας για την καθημερινότητά τους αλλά και την πρότερη ζωή, από τη στιγμή χρήσης του κινητού, συμφώνησαν ότι βίωναν τις εξής δυσκολίες:

  • δυσκολία συγκέντρωσης στα σπορ, στην εργασία και στη μελέτη
  • θολή όραση
  • κεφαλαλγία ελαφριά
  • άγχος αδικαιολόγητο
  • κατάθλιψη

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ που αποτελούνταν από 156 ερωτήσεις ανέδειξε τα προβλήματα αυτά. Οι συμμετέχοντες φοιτητές έπρεπε να τις απαντήσουν και βάσει των απαντήσεών τους, οι φοιτητές έλαβαν βαθμολογία κυμαινόμενη από το 10 έως το 60, με τη βαθμολογία 32 και άνω να ορίζεται ως προβληματική από τη χρήση του smart phone.

Ένας στους πέντε, το 20% δηλαδή των ερωτηθέντων φοιτητών, ανέφερε προβληματική χρήση του smart phone διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το φαινόμενο της προβληματικής χρήσης ανάδειξε τη μεγάλη συσχέτιση του φαινομένου με χαμηλούς ακαδημαϊκούς βαθμούς.

«Μία πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα αυτά, μπορεί να αποτελεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν μία προβληματική σχέση με το κινητό τους εξαιτίας άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με την ψυχική τους υγεία», επισημαίνουν οι επιστήμονες. «Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι η προβληματική χρήση των κινητών οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα ή το αντίστροφο», εξηγούν. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη επιστημονική μελέτη αναφορικά με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των smartphone συσκευών στην ψυχική υγεία.

Share this...