i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΣυμβουλές

BULLYING: ΠΩΣ ΘΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Αγίας Παρασκευής

Μαθαίνω στο παιδί μου από μικρή ηλικία την ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ και το ΣΥΜΠΑΣΧΕΙΝ

 1. Δημιουργώ διάλογο στο σπίτι, σε ήσυχους χώρους, μακριά από τηλεόραση και τάμπλετ.
 2. Δεν περιμένω το παιδί μου να γίνει ΣΤΟΧΟΣ για να ευαισθητοποιηθώ, η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων.
 3. Εάν στην τάξη δει κάποιο παιδί στεναχωρημένο, καλό θα είναι να πλησιάσει και να το ρωτήσει τι έχει. ‘Οταν μοιραζόμαστε την στεναχώρια μας, πάντα τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα!
 4. Αν οι συμμαθητές τους ενοχλούν, χλευάζουν ή μιλάνε άσχημα σε κάποιον συμμαθητή/τρια του, δεν πρέπει να συμμετάσχει ή να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν αυτή την συμπεριφορά.
 5. Διδάσκω στο παιδί μου ότι το ‘αστείο’ σταματά εκεί που ο άλλος υποφέρει…
 6. Στα αθλήματα και τις ομαδικές δραστηριότητες, του μαθαίνω να ζητά στην ομάδα του, το παιδί που οι άλλοι επιλέγουν πάντα τελευταίο.
 7. Υπενθυμίζω στο παιδί μου συχνά, ότι θα μπορούσε να βρίσκεται το ίδιο στην θέση του συμμαθητή του που κοροϊδεύουν οι άλλοι.
 8. Εάν στο διάλλειμα δει κάποιο παιδί να κάθεται μόνο του, ας το ρωτήσει τι θα ήθελε να παίξουν μαζί ή να το καλέσει στην ομάδα τους.
 9. Εάν διαπιστώσει ότι κάποιο παιδί πέφτει καθημερινά θύμα bullying, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα την δασκάλα του και τους γονείς του.
 10. Να μην φοβάται να μιλήσει για οτιδήποτε δει που θεωρεί άδικο και προκαλεί ψυχική ή σωματική βλάβη στον ίδιο ή στους συμμαθητές του. Ο φόβος ακινητοποιεί, εφοδιάστε το παιδί σας με αυτοπεποίθηση και θάρρος για να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του. Είναι σίγουρο, ότι όταν μάθει να εκφράζει τον φόβο του, πάντα θα βρεθεί η κατάλληλη βοήθεια ή λύση σε ότι το απασχολεί.
 11. Εάν κάνει το ίδιο “πλάκα“ σε κάποιο άλλο παιδί, θα πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη και να σταματήσει όταν δει ότι τον ενοχλεί.
 12. Εάν στεναχωρήσει κάποιο παιδί χωρίς να το θέλει, πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη. Λάθη κάνουμε όλοι, μικροί – μεγάλοι. Σημασία έχει να το κατανοούμε, να ζητάμε μια ειλικρινή συγγνώμη από όποιον στεναχωρήσαμε ή αδικήσαμε και να μην το επαναλαμβάνουμε στο μέλλον. Αν το επαναλάβουμε συνειδητά, η ‘συγγνώμη’ μας χάνει κάθε νόημα και αξία.
 13. Σκέψου πριν ενεργήσεις, έλα στη θέση του άλλου και αυτό θα πει ενσυναίσθηση και σεβασμός προς τους συμμαθητές μας και όσους νοιαζόμαστε!

Να θυμάσαι

 • Οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη, μπορούν να πληγώσουν την ψυχή ενός ατόμου και να αφήσουν πληγές που δύσκολα κλείνουν και μέχρι την ενήλικη ζωή του…
 • Κάποιοι άνθρωποι δεν επιλέγουν να είναι διαφορετικοί όπως πχ. με ΔΕΠ-Υ (διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα) ή άλλες μαθηδιακες δυσκολίες, απλά γεννιούνται διαφορετικοί και χρειάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την στήριξη μας και την αγάπη μας.
 • Η σωστή εκπαίδευση και παιδεία στηρίζεται πρώτα στο να μάθουμε τα παιδιά μας τον σεβασμό προς τους άλλους, την ευγένεια, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ειλικρίνεια, την αλήθεια, την προσφορά, το φιλότιμο… αξίες που δεν κοστίζουν σε χρήμα αλλά έχουν πολύ μεγάλη ανθρώπινη αξία!

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!

Δεκέμβριος ’19

Share this...