i-paidiΚεντρική

7 τεχνικές διαχείρισης θυμού για επικοινωνία με το παιδί

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,

Πρόεδρος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi,

Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ-Υ LONDON UNIVERSITY

Εάν θέλετε ποτέ να μην θυμώνετε με το παιδί, είναι δύσκολο και άχρηστο. Ο θυμός είναι φυσιολογικό συναίσθημα και βοηθά! Η πλήρης έλλειψη θυμού οδηγεί στην «έκρηξη» σε ακατάλληλες στιγμές και σε πρόκληση περισσοτέρων προβλημάτων για τον εαυτό τους από ό, τι αν είχαν εκφράσει τον θυμό τους με υγιείς τρόπους.

Σκοπός είναι η βίωση του θυμού με χαμηλότερη ένταση και η εξωτερίκευση του θυμού με υγιή τρόπο.

Η ανατροφή ενός παιδιού με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες ή χωρίς, απαιτεί πολλαπλές ικανότητες και δεξιότητες καθημερινά.

Οι παρακάτω συμβουλές και ασκήσεις διαχείρισης θυμού μπορούν να σας βοηθήσουν με στόχο την απόλαυση υγιέστερης σχέσεις στη ζωή σας γενικά και στην οικογένεια ειδικότερα.

  1- Ελέγξτε τα «πιστεύω» σας

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όταν θυμώνετε, προτείνουμε συχνά (ορισμένοι ειδικοί να φτάνουν μέχρι που λένε πάντα) να εντοπίζετε το συναίσθημα σαν να μην συμβαίνει κάτι κακό: «απομακρυνθείτε», σκεφτείτε, και θα νιώστε ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει. Μετά , αντιδράστε ανάλογα. Για παράδειγμα, όταν το δεπάκι σας έβγαλε τα πράγματα από το 5ο συρτάρι, σκεφτείτε πώς θέλετε το νοικοκυριό σας, σκεφτείτε την ηλικία του παιδιού και τις προτεραιότητές σας.

  2- Διώξτε τη γέννηση του θυμού σας

Εάν διαπιστώσετε ότι συχνά θυμώνετε γιατί το παιδί δεν ετοιμάζεται γρήγορα για το σχολείο, δεν θα μαλώστε μαζί του αλλά θα ξυπνήστε 20 λεπτά νωρίτερα, από την επόμενη μέρα. Επίσης, το πρώτο σαββατοκύριακο, θα το διδάξετε πώς να ντύνεται.

  3- Ενημερωθείτε για τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός παιδιού

Προτείνουμε ανάλογα με εκείνον που θέλετε να επικοινωνήσετε, να ενημερωθείτε για τις αναπτυξιακές και εξατομικευμένες ανάγκες.

  4- Ανάπτυξη αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας

Μεγάλο μέρος του θυμού τείνει να κατευθύνεται σε άλλους ανθρώπους. Βοηθάτε τον εαυτό σας εάν κοινοποιήστε τα όριά σας.

  5- Να προσέχετε τον εαυτό σας

Εάν το σώμα σας είναι κάτω από πολύ άγχος και πίεση, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στον θυμό στην καθημερινή σας ζωή. Ύπνος, σωστό φαγητό ποιοτικά και ποσοτικά, άθληση σταθερότητα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα για ατομική ευχαρίστηση!

  6- Τεχνικές αναπνοής

Το πολλαπλό άγχος, από παιδί, δουλειά, οικονομικά, σχέσεων, κτλ. μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε θυμό. Επομένως, έχοντας στη διάθεσή σας τεχνικές διαχείρισης άγχους με αναπνευστικές ασκήσεις μπορείτε να ηρεμίστε! Βαθιές εισπνοές για 10 sec, μαζί με τη γνωστική αναδιάρθρωση μπορεί επίσης να είναι μεγάλη για τη διαχείριση του θυμού. Ο διαλογισμός μπορεί να προσφέρει κάποια διαρκή οφέλη.

  7- Λάβετε υποστήριξη εάν τη χρειάζεστε

Τέλος, εάν πιστεύετε ότι οι προσπάθειές σας για τη διαχείριση του θυμού δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο θα θέλατε και δεν επικοινωνείτε με το παιδί σας, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσετε την υποστήριξη ενός θεραπευτή, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξετε μια πιο βαθιά ματιά στον θυμό σας και να βρείτε τρόπους να εργαστείτε με τη δυσκολία αυτή.

Με λίγη δουλειά, μπορείτε να κάνετε το θυμό να λειτουργεί θετικά για εσάς και την οικογένειά σας (ως κίνητρο για μια αλλαγή) και όχι εναντίον σας (ως απειλή για την υγεία και την ευτυχία σας).

Περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε στο 2106778528 & 6932611200, στο www.i-paidi.gr , στο fb:i-paidi.gr , στο skype: i-paidi Μαριάννα Λαγουμίδη

 

Share this...