Διαταραχές ψυχικής υγείας, ΔΕΠ-Υ: υψηλού κινδύνου για COVID-19
Διαταραχές ψυχικής υγείας,
ΔΕΠ-Υ:υψηλού κινδύνου για COVID-19
γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi, Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ-Υ
Η παρορμητικότητα, η υπερκινητικότητα και η διάσπαση προσοχής οδηγούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάδοσης COVID-19. Προτείνεται λοιπόν ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα.
Ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ, ανέφερε: «Στις οικογένειες με ΔΕΠ-Υ, η πανδημία δοκιμάζει την ψυχική υγεία των παιδιών και τις αντοχές των γονιών. Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι και στο γενικό παιδικό πληθυσμό 3-18 ετών, οι συνθήκες τη πανδημίας προκάλεσαν αύξηση στην ευερεθιστότητα και αεικινησία, σε ποσοστό 40%, στοιχεία ενδεικτικά της επιβάρυνσης στα άτομα με ΔΕΠ-Υ. Διεκδικούμε τον ταχύτερο εμβολιασμό των πολιτών στις οικογένειες με ειδικές αναπτυξιακές ανάγκες με συνεργασία Περιφέρεια Αττικής, ΙΣΑ, Επιστημονική Οικογένεια i–paidi.»
Πριν 5 ημέρες, πρώτο το Detroit στις ΗΠΑ, έθεσε δικαίωμα προτεραιότητας εμβολιασμού στους κατοίκους με ΔΕΠ-Υ. Οι επιστήμονες υποστήριξαν την συνάφεια της μεταδοτικότητας του covid19 με το χαρακτηριστικό της απροσεξίας ή της υπερκινητικότητας.
Άτομα που έχουν διαγνωστεί με έντονη έλλειψη προσοχής / υπερκινητικότητα ή άλλες διαταραχές είναι πολύ πιο πιθανό να προσβληθούν από το νέο κοροναϊό από ό, τι τα άτομα χωρίς σοβαρή ψυχική ασθένεια. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι ομάδες πρέπει να έχουν προτεραιότητα για ένα εμβόλιο COVID-19.
Σε μια νέα μελέτη, η Kärkkäinen και οι συνάδελφοί της εξέτασαν 20 ευρωπαϊκές χώρες για να δουν πώς έδωσαν προτεραιότητα στις ομάδες κινδύνου για τον εμβολιασμό COVID-19. Διαπίστωσαν ότι μόνο η Δανία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισαν τη σοβαρή ψυχική ασθένεια ως ιατρική κατάσταση υψηλού κινδύνου που επιτρέπει στους ανθρώπους να εμβολιαστούν νωρίτερα.
Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Lancet PsychiatryTrusted Source.
«Η κοινωνία πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε ομάδες κινδύνου, αλλά είναι αποθαρρυντικό να βλέπουμε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ψυχική υγεία είναι απλά μια σκέψη σε κάποιες χώρες», δήλωσε η Hilkka Kärkkäinen, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δικτύων Υγείας Ψυχικής Ασθένειας.