Κεντρική

Για εσένα, μαμά…

Γράφει η Ελευθερία Δημητροπούλου, εθελόντρια

Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη

Η συμπεριφορά και η ψυχική κατάσταση των γονέων αποδεδειγμένα επηρεάζει την συμπεριφορά και τα συναισθήματα των παιδιών τους. Τι  συμβαίνει, όμως, με τις μητέρες των παιδιών με ΔΕΠ-Υ; Πως μπορούν να διατηρήσουν το ρόλο μιας «σούπερ μαμάς», μιας μαμάς που θα «ακούει» τις ανάγκες του παιδιού της; Πως μπορεί η μαμά να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του παιδιού με ΔΕΠ-Υ, τις διακυμάνσεις της συμπεριφοράς του, το άγχος της διαταραχής του, και τις δύσκολες απορίες του;

H «σωτήρια λέμβος» για μια μητέρα είναι η προσωπική φροντίδα που πρέπει να παρέχει στον εαυτό της. Μια  μαμά οφείλει να παίρνει τον χρόνο της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόνο αν αποφορτίζεται από όλα τα προβλήματα  της οικογένειας και εστιάζει, στη χαλάρωσή της, μπορεί να είναι ικανή να «αγκαλιάσει» τους φόβους και τις δυσκολίες των παιδιών της.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα όρια παίζουν καταλυτικό ρόλο στο οικογενειακό πλαίσιο.  Οι γονείς και ιδιαίτερα η μαμά που βρίσκεται συνήθως την μεγάλη διάρκεια της ημέρας με τα παιδιά της, οφείλει σαν πρότυπο να διαφοροποιείται από όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Οφείλει να προσπαθεί για την ευτυχία της. Έτσι και τα παιδιά της θα κατανοήσουν, πώς να δημιουργούν αυτόνομες ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Λοιπόν, μαμά, έλα μαζί μας…Εμείς μπορούμε να σου προτείνουμε ένα καθημερινό διάλλειμα με επίκεντρο εσένα. Είναι απαραίτητο μέσα στις τόσες υποχρεώσεις σου να βρεις λίγο χρόνο να σου αφιερώσεις! Λοιπόν, εμείς θα σου προτείναμε:

Δευτέρα: Ένα περπάτημα με μία φίλη στην γειτονιά (30 λεπτά) και συζήτηση για προσωπικά γυναικεία θέματα είναι ότι πρέπει!

Τρίτη: Μια δεκάλεπτη μάσκα ομορφιάς ( 15 με 20 λεπτά) με το αγαπημένο ζεστό ή κρύο ρόφημα να την πλαισιώνει, σίγουρα θα προσφέρει όλη την ξεκούραση που χρειάζεται μια εξαντλητική ημέρα.

Τετάρτη: Μια περιήγηση στο ίντερνετ (έστω και 10 λεπτά) για προσωπικά ενδιαφέροντα στη ζεστή πλευρά του καναπέ ή σε μια  άνετη πολυθρόνα «γεμίζει μπαταρίες».

Πέμπτη: Μια επίσκεψη στην πιο κοντινή θέα (25 λεπτά) με ακουστικά και την αγαπημένη μουσική, αποφορτίζει σίγουρα από τις δύσκολες προκλήσεις της ημέρας.

Παρασκευή: Μια εξ’ αποστάσεως θεατρική παράσταση (1 ώρα) με αγαπημένους ηθοποιούς πληρεί τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού!

Σάββατο: Ένα πρόγραμμα γυμναστικής νωρίς το πρωί (30 λεπτά) όχι μόνο γεμίζει με θετική ενέργεια, αλλά ενεργοποιεί ένα υγιές σώμα.

Κυριακή: Η ενασχόληση με το αγαπημένο χόμπι (45 λεπτά), ζωγραφική, χορός ή τραγούδι,  δίνει εφόδια για μια δημιουργική βδομάδα.

Αγαπητή μαμά, μην ξεχνάς το χρόνο που πρέπει να σου αφιερώνεις για να καταφέρεις να είσαι δίπλα στο αγαπημένο σου δεπάκι! Μην ξεχνάς ότι και το ipaidi είναι δίπλα σου! Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας, σε κάθε περίπτωση, τις αγαπημένες σου δραστηριότητες και να γίνεις μέλος του «ταξιδιού μας», κλικάροντας το https://i-paidi.gr/epikinonia/ !

Share this...