i-paidiΚεντρική

Πώς να βοηθήσω τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ; Παρέμβαση τώρα!

Γράφει η Ελευθερία Δημητροπούλου, εθελόντρια
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη

Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, δυστυχώς, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την πολυπλοκότητα των συμπτωμάτων τους. Πολλές φορές και άλλες διαταραχές που συνυπάρχουν μαζί με την ΔΕΠ-Υ, όπως οι αγχώδεις και οι συναισθηματικές διαταραχές. Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την διάγνωση και την αξιολόγηση των συμπτωμάτων τους. Τα δεπάκια, έτσι, παγιδεύονται σε έναν αγώνα ενάντια στα συναισθήματα και την δυσφορία που αυτά τους προκαλούν. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο απογοητεύονται από τους εαυτούς τους, αλλά παραιτούνται από τα όνειρά τους και καταδικάζονται σε μία ζωή δυστυχισμένη.

Πως μπορώ να βοηθήσω τα δεπάκια; Τι μπορούν να κάνουν η οικογένεια, οι εκπαιδευτικοί και οι φίλοι τους;

Η απάντηση που όλοι αναζητάμε είναι η παρέμβαση. Η προσφορά βοήθειας, δηλαδή, από τον κατάλληλο ειδικό. Ο ρόλος του επικεντρώνεται σε τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καθημερινές εργασίες που μπορεί να είναι πρακτικά δύσκολες λόγω των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ. Όλη η διαδικασία στοχεύει στο να αλλάξει ο τρόπος που αντιδράμε σε διάφορες συνθήκες.

Πως επιτυγχάνεται η παρέμβαση;

Για την παρέμβαση χρησιμοποιούνται παρόμοιες μέθοδοι με εκείνες της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Αρχικά, καθορίζεται ο «στόχος» ο οποίος πρέπει να είναι κοινός και από τα δύο μέρη που συνεργάζονται, τον ειδικό και το δεπάκι, την οικογένεια του, είτε τους εκπαιδευτικούς του. Στην συνέχεια, η διαδικασία περιλαμβάνει την

  • παροχή κινήτρων
  • σχεδιασμό προγράμματος
  • διαχείριση του άγχους
  • έλεγχο των παλμών
  • οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης
  • δεξιότητες σχέσης και επικοινωνίας
  • βελτίωση μνήμης
  • δραστηριότητες στο σπίτι και άλλες τεχνικές

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως η ΔΕΠ-Υ είναι η πιο συχνή παιδική ψυχική διαταραχή. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια, και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους. Έχοντας δίπλα μας τους κατάλληλους ειδικούς και με τις ευεργετικές επιδράσεις της παρέμβασής τους, μπορούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ευτυχισμένο για τα δεπάκια μας.

Και μην ξεχνάμε: η επιστημονική οικογένεια του i-paidi.gr είναι δίπλα σε όλους όσους το έχουν ανάγκη! Με αγάπη και μεράκι.

 

Share this...