Άγχος, Φόβος και ΔΕΠ-Υ
Γράφει η Ελευθερία Δημητροπούλου, εθελόντρια
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη
Ολοένα και ισχυρότερη συσχέτιση ανάμεσα στην ΔΕΠ-Υ, τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, και στην Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, ανακαλύπτουν οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες οι έντονες συνέπειες ΔΕΠ-Υ και μετατραυματικού άγχους μετά από αιφνιδιαστική τραυματική εμπειρία, π.χ. θάνατο.
Συνδετικό κρίκο αποτελεί η δυσλειτουργική ενεργοποίηση των εγκεφαλικών περιοχών που συνδέονται με το φόβο και είναι παρούσες και στις δύο Διαταραχές. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από έντονες αγχώδεις συγκρούσεις, αϋπνία, επιθετικότητα, πολυφαγία ή τάσεις αυτοκτονίας, μετά την έκθεσή τους σε σοβαρές καταστάσεις.
Γιατί η ΔΕΠ-Υ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τις αγχώδεις διαταραχές;
- Η ΔΕΠ-Υ αποτελεί την πιο συχνή παιδική νευροαναπτυξιακή Διαταραχή ενώ οι αγχώδεις Διαταραχές αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή.
- Η ΔΕΠ-Υ σχετίζεται με επικίνδυνες συμπεριφορές και παρορμητικότητα των οποίων οι συνέπειές προκαλούν άγχος στο παιδί.
- Ελλείματα σε προσοχή εμφανίζονται τόσο στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ όσο και σε εκείνους που πάσχουν από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.
- Και οι δύο Διαταραχές έχουν κοινούς γενετικούς παράγοντες που τις επηρεάζουν.
Πώς θα προφυλάξω το παιδί μου από τον κίνδυνο του άγχους;
Όπως αντιλαμβανόμαστε, η ΔΕΠ-Υ μπορεί να «προετοιμάσει έδαφος» για την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών στο παιδί. Αν δεν δράσουμε άμεσα, αν δεν αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα του παιδιού μας σύντομα, θα το αφήσουμε απροστάτευτο και εκτεθειμένο σε ένα πλήθος κινδύνων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σταθούμε σύμμαχοι στο δεπάκι μας είναι η έγκαιρη παρέμβαση. Ο κατάλληλος ειδικός, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα ασφάλειας θα ναι εκεί τόσο για εμάς όσο και για το παιδί μας.
Το i–paidi.gr έρχεται για να δώσει αυτή τη σανίδα σωτηρίας. Πιάνοντας από το ένα χέρι τους γονείς και από το άλλο τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, γίνεται «μέλος» της οικογένειάς σας. Βασικός του στόχος, να ξεπεράσουν τα παιδιά τις δυσκολίες τους και να χαμογελάσουν ξανά!
Μείνε συντονισμένη γιατί κάτι πολύ όμορφο έρχεται από την επιστημονική οικογένεια του i-paidi.gr.
Σύντομα ……..