i-paidiΚεντρική

Μαμά, γιατί ο αδερφός μου είναι τόσο διαφορετικός από μένα;

Γράφει η Ελευθερία Δημητροπούλου, εθελόντρια
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη

 

Η οικογένεια με ένα δημιουργικό παιδί με ΔΕΠ-Υ, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, έρχεται αντιμέτωπη όχι μόνο με την δυσκολία διαχείρισης των συμπτωμάτων του, αλλά και της σχέσης του με τα αδέρφια του. Πολλές φορές η επιστημονική μας ομάδα, καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με αυτές τις άστατες αδερφικές σχέσεις.

«Τα άλλα παιδιά μου με ρωτάνε γιατί ο αδερφός τους δεν κάθεται ποτέ ήσυχα», «Μαμά, γιατί δεν μπορεί να παίξει μαζί μου;», «Γιατί με βαράει συνέχεια;», «Γιατί μου σκίζει τις ζωγραφιές;», είναι κάποια από τα αιτήματα που μας φέρνουν συνεχώς οι γονείς.

Τελικά, γιατί τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δεν μπορούν να διαχειριστούν τις σχέσεις με τα αδέρφια τους;

  • Αρχικά, η ηλικία που έχουν τα αδέρφια, η σειρά γέννησής τους και η αντιστοίχιση των φύλων επηρεάζουν, ανεξαρτήτως ΔΕΠ-Υ, την ποιότητα των σχέσεων των αδερφών. Για παράδειγμα, όσο μικρότερα είναι και τα δύο αδέρφια, τόσο περισσότερο τσακώνονται.
  • Η επίσκεψη στον εξειδικευμένο στη ΔΕΠ-Υ αναπτυξιολόγο ή ψυχοπαιδαγωγό, όταν το παιδί είναι 4 ετών, εξασφαλίζει την έγκαιρη μείωση των δυσκολιών του.
  • Η αυξημένη συννοσηρότητα της ΔΕΠ-Υ με άλλες διαταραχές και η δυσκολία αναγνώρισής των συμπτωμάτων τους, ευθύνεται για τις άστατες αδερφικές σχέσεις. Ως επακόλουθο, τα δεπάκια έχουν εμφανώς περισσότερες διαμάχες και χαμηλότερη ζεστασιά και εγγύτητα με τα αδέρφια τους.
  • Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, λόγω της φύσης των συμπτωμάτων τους, έχουν την τάση να εμπλέκονται σε περισσότερες συγκρούσεις και φιλονικίες τόσο με τα αδέρφια τους όσο και με τους γονείς τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει και τα μελλοντικά διαπροσωπικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως εκείνα με τις φιλίες τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο σκληρός αγώνας για τα μικρά δεπάκια ξεκινά ήδη από το σπίτι. Στερούνται σταθερές – θετικές σχέσεις με τα μοναδικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν, αρχικά, μια βάσης ασφάλειας και ζεστασιάς.

Η οικογένεια μας, η επιστημονική οικογένεια του i-paidi, βρίσκεται δίπλα σας. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε εναλλακτική παρέμβαση όπως η σύγχρονη επιστήμη προτείνει. Στόχος είναι μαζί με τους γονείς, να φέρουμε την ειρήνη και πρόοδο των παιδιών. Να λύσουμε τις απορίες τους και να τους συμβουλέψουμε. Όλοι μαζί. Μια ομάδα. Μόνο όταν αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα των παιδιών μας και μπούμε στη θέση τους, μπορούμε να τα προστατέψουμε.

Εσείς κι εμείς διασφαλίζουμε την υγεία και την ευημερία της οικογένειάς σας. Φέρνουμε στα δημιουργικά δεπάκια μας και στα αδέρφια τους, όσα χαμόγελα τούς λείπουν..!

Share this...