i-paidiΚεντρική

«Παράλληλη Αγάπη» & Παρέμβαση!»

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,

Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

 

Όταν το i-paidi.gr δέχεται πληθώρα μηνυμάτων απόγνωσης για το απρόσεκτο παιδί, μία απάντηση δίνει συνήθως: Βοηθάει καθοριστικά το παιδί η «παράλληλη αγάπη» ή αλλιώς παράλληλη στήριξη συγχρόνως με παρέμβαση από τον κατάλληλο ειδικό.

Με άγχος ρώτησε η μαμά Μαρία: «Άραγε ο Νίκος μου θα μπορέσει να παίξει με τα άλλα παιδιά;». Με ντροπή ρώτησε η μαμά Αγγελική: «Πότε θα σταματήσουν οι μαμάδες να με βλέπουν λοξά;»

Με στενοχώρια ρώτησε η μαμά Ντίνα: « Τι κακό έκανα στην ανατροφή της Μαιρούλας και δεν πήρε ποτέ «Άριστα;» για την διαχείριση των συμπτωμάτων των παιδιών με

Τι είναι η παράλληλη στήριξη;

Η παράλληλη στήριξη είναι η βοήθεια που παρέχει ένας καλά εκπαιδευμένος ειδικός σε παιδιά που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Αποτελεί ένα τρόπο ενίσχυσης και υποστήριξης όσων παιδιών το έχουν ανάγκη. Τα άτομα που αναλαμβάνουν αυτή τη θέση είναι πλήρως εξοικειωμένα με τις μαθησιακές δυσκολίες, έχουν πολύχρονες εμπειρίες στις προκλήσεις μιας καθημερινότητας με ΔΕΠ-Υ και κατέχουν όλα τα εργαλεία για να βοηθήσουν τα παιδιά ιδιαίτερα στο σχολικό πλαίσιο.

Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά μας;

Ο Νίκος παίζει μόνος στην αυλή παρόλο που είναι 10 ετών. Δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους κανόνες κάθε παιχνιδιού. Προσπαθεί μα πάντα υπάρχει μια αιτία, πχ ο δυνατός αέρας, και δεν καταφέρνει να κλωτσήσει ίσια την μπάλα για να βάλει γκολ!!! Ο ειδικός για την Παράλληλη Στήριξη, αρχικά του εξηγεί απλούστερα, έναν-έναν τον τρόπο που πρέπει να κλωτσήσει. Μετά, συνεχίζει την παρέμβαση. Τέλος, επιβραβεύει κάθε προσπάθειά του.

Γενικά, ο κατάλληλος ειδικός αναλαμβάνει να παρέμβει στους τρόπους συμπεριφοράς των παιδιών. Μέσα από σταδιακή – αμοιβαία προσπάθεια, έχεις ως σκοπό να βοηθήσει το παιδί να μάθει και να εξοικειωθεί με νέους τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης των καταστάσεων που του προκαλούν δυσφορία. Αλλάζει η καθημερινότητα του μέρα με τη μέρα -χαίρεται τη ζωή.

Μέσα σε αυτό το ταξίδι, καθοριστική σημασία για την διαχείριση της ΔΕΠ-Υ διαδραματίζει και η εκπαίδευση των γονέων. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στην οικογένεια, τους γονείς και τα αδέρφια των παιδιών, η ΔΕΠ-Υ μπορεί να «αποσυναρμολογιστεί». Το κάθε μέλος της οικογένειας, αναλαμβάνει ένα ρόλο και προσφέρει κάθε φορά ένα έργο για να βοηθήσει τη διαχείριση της συμπτωματολογίας έπειτα από τις συμβουλές του κατάλληλου ειδικού. Έτσι, οι δυσκολίες αρχίζουν να υποχωρούν και η αμοιβαία συνεργασία και αγάπη μπαίνουν σε «πρώτο πλάνο».

Για να δώσουμε πιο συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Οι κατάλληλες παρεμβάσεις παρέχουν στήριξη στο παιδί και πλαισιώνονται από μια διαδικασία εκμάθησης κανόνων που οριοθετούν τόσο την συμπεριφορά όσο και την παρορμητικότητά του.
  • Ο ειδικός και οι γονείς υποστηρίζουν τις μαθησιακές δυσκολίες του και με πολλά μικρά διαλλείματα, του δείχνουν τον δρόμο για το πώς θα αποφύγει την υπερκινητικότητα και την διάσπαση προσοχής.
  • Υποστηρίζουν και δρουν ενσυναισθητικά σε όλες τις συναισθηματικές εξάρσεις του παιδιού, του δείχνουν ότι είναι διαθέσιμος για να συζητήσουν ό,τι προκύπτει.
  • Τονίζουν τα θετικά ερεθίσματα, το βοηθούν να τονώσει την αυτοπεποίθηση του και να πιστέψει στον εαυτό του.

Το i-paidi απαρτισμένο από τους πιο έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους ειδικούς περιμένει να σου παρέχει τη βοήθεια του!

Εσύ, το Παιδί σου χρειάζεστε κάποιον να σας (υπό)στηρίξε;

Ζήτησέ το! Έλα κι εσύ, το συντομότερο, στο i-paidi: info@i-paidi.gr, 2106778528

Share this...