i-paidiΚεντρική

Τι να κάνετε όταν οι συνέπειες δεν λειτουργούν

 

Xρειάζεται η συνέπεια να είναι σκληρή για να τους κάνει να το αντιμετωπίσουν σοβαρά; Καθόλου. Τι γίνεται αν το παιδί σας δεν φαίνεται να λαμβάνει το μήνυμα; Θυμηθείτε, δεν πρόκειται για τιμωρία του παιδιού σας.

Σκεφτείτε τις συνέπειες όπως την ταχύτητα εισιτηρίων. Για μερικούς οδηγούς, ένα μόνο εισιτήριο τους κάνει να επιβραδύνουν. Για άλλους, χρειάζονται τέσσερα εισιτήρια και αρκετές αυξήσεις του ποσοστού ασφάλισης πριν τελικά μάθουν. Ορισμένοι μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να ανακληθεί η άδειά τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά τελικά μαθαίνουν όσο χρησιμοποιούνται συνεπείς και αποτελεσματικές συνέπειες.

Οι συνέπειες δεν πραγματοποιούνται τυχαία! Μήπως μπορούν όλοι οι γονείς παιδιών της ίδιας τάξης, να εφαρμόσουν την ίδια συνέπεια; Ή μήπως πρέπει να ταιριάζει με ένα γενικό στυλ ανατροφής που έχει σχεδιαστεί προς τα παιδιά, και να ανταποκρίνονται στις ευθύνες που έχουν ήδη λάβει όπως και στην ηλικία τους;.

Έτσι, εάν μια συγκεκριμένη συνέπεια δεν λειτουργεί και ένας γονέας λέει: «Πήρα το τηλέφωνό του για δύο εβδομάδες αλλά δεν λειτουργεί», αυτός ο γονέας πρέπει να εξετάσει διαφορετικές αποφάσεις.

Πρώτα απ ‘όλα, ίσως δύο εβδομάδες είναι πάρα πολύ. Ίσως αυτό που πρέπει να πείτε στο παιδί σας είναι αυτό:

“Παίρνω το τηλέφωνό σου μέχρι να μην κάνεις X για είκοσι τέσσερις ώρες.” Ή «Αν μιλήσεις υβριστικά με την αδερφή σου, θα παίρνω το τηλέφωνό σου μέχρι να μην της μιλάς υβριστικά για σαράντα οκτώ ώρες συνεχόμενα. Και κάθε φορά που την κακολογείς, ξεκινάει από την αρχή ».

Αυτό αφορά την ενθάρρυνση βελτιωμένης συμπεριφοράς. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μάθει το παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται σωστά, αλλά οι συνέπειες και αποτελεσματικές συνέπειες είναι η καλύτερη διαδρομή.

Επιστρέψτε ξανά στην πιο σημαντική ερώτηση: “Τι θέλω να επιτύχω;” Αν θέλετε να τον πληγώσετε που πλήγωσε την αδερφή του, πάρτε το τηλέφωνό του για δύο εβδομάδες. Αλλά αν το κάνετε, μην περιμένετε καλύτερη συμμόρφωση από αυτόν στο μέλλον.

Αντ ‘αυτού, εάν θέλετε ο γιος σας να δουλέψει τον αυτοέλεγχό του και να μάθει να μην είναι υβριστικός, τότε ορίστε μια εργασία ως μέρος της συνέπειας.

 

Για περισσότερη και εκτενέστερη ενημέρωση, μπορείτε να αφήστε mail και τηλέφωνο και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

    Share this...