i-paidi

Αυτοπεποίθηση και ΔΕΠ-Υ

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Συνήθως η φύση των συμπτωμάτων των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, εκτός των άλλων, προκαλεί και συναισθηματική αστάθεια στα παιδιά. Όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο πολύ αμφιβάλλουν για το τι κάνουν σωστά και τι όχι, για το αν είναι «προβληματικά» ή όχι…και τελικά καταλήγουν να αναρωτιούνται στο αν είναι άξια αγάπης ή όχι.

Η αυτοπεποίθηση των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, οι μικρές, δηλαδή, δόσεις σιγουριάς για τις καθημερινές τους συμπεριφορές, είναι ένα από τα βασικά συστατικά που περιέχει η συνταγή για την ευτυχία τους! Όταν ένα παιδί πιστεύει ότι αυτό που κάνει είναι αποτελεσματικό και καρποφόρο και, ταυτόχρονα, επιτυγχάνει σε αυτό, τότε το αίσθημα της αυτοπεποίθησής του ενισχύεται.

Oι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και…φυσικά οι αγαπημένοι φίλοι των παιδιών μας με ΔΕΠ-Υ, παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την διαδικασία. Οι πρώτοι, οφείλουν να παραμένουν πάντα δίπλα τους και να αγκαλιάζουν κάθε τους συναίσθημα. Είτε, λοιπόν, στην χαρά, ενθουσιασμό, αποδοχή, αγάπη, αλλά πολύ περισσότερο στον εκνευρισμό, στην αποτυχία και στις δυσάρεστες καταστάσεις που προκαλούν λύπη, απόγνωση, θυμό, απογοήτευση, νεύρα

Το φιλικό περιβάλλον των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, επηρεάζει την πίστη τους στις ικανότητές τους. Όταν, μάλιστα, η έντονη παρορμητικότητα και επιθετικότητα τους βγαίνει προς τα έξω, τα αγαπημένα μας δεπάκια συνήθως απορρίπτονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Έτσι, πάντα με «μαγικό τρόπο» οφείλουμε να εξηγούμε και να υπενθυμίζουμε στο δημιουργικό μας δεπάκι πώς μπορεί να ελέγχει τις αντιδράσεις του και –μαζί με μας- σιγά σιγά να τις περιορίζει.

Αγαπητοί γονείς, το i-paidi.gr συμβουλεύει:

  • Βρισκόμαστε δίπλα στο παιδί μας και το ενθαρρύνουμε ενεργητικά να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες, επιβεβαιώνοντάς του την ικανότητά του.
  • Δίνουμε σαφείς οδηγίες, με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, χωρίς να φοβίζουμε το παιδί μας και χωρίς να το κάνουμε να αμφιβάλλει.
  • Συζητάμε τις έντονες αντιδράσεις με το παιδί μας με ήρεμο τόνο και του εξηγούμε την αποδοχή όλων των συναισθημάτων.

Για όποιο πρόβλημα αδυνατούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να διαχειριστούν, η επιστημονική ομάδα του i-paidi.gr βρίσκεται πάντα δίπλα σας! Για περισσότερες πληροφορίες και παροχή βοήθειας καλέστε στο 2106778528, 6932611200 και στο info@i-paidi.gr.

 

Share this...