i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένεια

Ο γιός μου είναι ευφυής σαν το πατέρα του. Έχει ΔΕΠ-Υ;

Μια οικογένεια με μπαμπά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητας, μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ ενδιαφέρουσα απορία και εμείς, η επιστημονική οικογένεια του i-paidi.gr, απαντάμε υπεύθυνα! Η ΔΕΠ-Υ είναι από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές που εμφανίζουν τα παιδιά. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη διαταραχή είναι κληρονομική. Οπότε, αν κάποιος από τους δύο γονείς σε μια οικογένεια έχει διαγνωσθεί με αυτή, το πιο πιθανό είναι κάποιο από τα παιδιά του να την εμφανίσουν στο μέλλον. Όμως, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:

• Δεν γνωρίζουμε ποιο από όλα τα παιδιά μας μπορεί να εμφανίσει ΔΕΠ-Υ. Ως αποτέλεσμα, δεν αγχωνόμαστε και δεν μεταφράζουμε όλες τις συμπεριφορές των παιδιών μας ως συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής.

• Η παρορμητικότητα, η έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, η αυξημένη βία και επιθετικότητα, αποτελούν κάποια από τα πιο σημαντικά της συμπτώματα. Σε κάθε ηλικία όμως εμφανίζονται με διαφορετική ένταση. Δεν είναι σίγουρο ότι μπαμπάς και παιδί με ΔΕΠ-Υ, θα εμφανίζουν ίδια συμπτώματα.

• Είναι, επίσης, αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι τα μικρά δεπάκια είναι ιδιαίτερα έξυπνα. Με τον δικό τους τρόπο μέσα από τα συμπτώματά τους. Το γεγονός αυτό, από μόνο του δεν είναι αρκετό να αποδείξει την ύπαρξη ή μη μιας τόσο σημαντικής διαταραχής! Κανένα από τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, όταν εμφανίζεται διάσπαρτο δεν μαρτυρά την φάτνωσή της.

Είμαστε πολύ προσεχτικοί σε ότι αφορά τις σκέψεις και τους φόβους που έχουμε για τα παιδιά μας. Σε καμία περίπτωση, ανεξάρτητα από το ιστορικό της οικογένειας, δεν τους φερόμαστε σαν να είναι «προβληματικά». Όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις ανησυχίες μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους κατάλληλους ειδικούς που μπορούν να μας δώσουν τα φώτα τους για κάθε κατάσταση!

Και δεν ξεχνάμε:

• Όταν υπάρχει ιστορικό της ΔΕΠ-Υ στο σπίτι από κάποιο γονιό, επιλέγουμε την πρώιμη παρέμβαση. Όταν ο ειδικός βρεθεί εξαρχής δίπλα στην οικογένεια, επηρεάζει την μελλοντική διαχείριση και ευτυχία των παιδιών με ΔΕΠ-Υ! Όσο πιο νωρίς τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες που τους επιβάλει η συγκεκριμένη διαταραχή, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να κάνουν τις επιλογές τους με περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερες προβλέψεις στα μελλοντικά τους σχέδια.
• Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό! Έχει τις δικές του ανάγκες και ικανότητες. Όταν είμαστε δίπλα του και το ενθαρρύνουμε, τότε θα μπορούμε πραγματικά να δούμε καθαρά ποιες είναι οι δυνατότητες και αδυναμίες του.

Μια πρώτη επαφή με το πιστοποιημένο Δίκτυο του i-paidi, θα σας καθοδηγήσει σε όλες σας τις απορίες. Ας επικοινωνήστε στο 2106778528 και στο info@i-paidi.gr !

Ελευθερία Δημητροπούλου

Share this...