Συμβουλή στους γονείς για το άγχος των Πανελλαδικών
Το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων, αποτελεί ένα από τα πιο “ακανθώδη” ζητήματα που υπόκεινται οι έφηβοι. Ο καιρός πλησιάζει, και τα “ρολόγια” του άγχους αρχίζουν να χτυπάνε ασταμάτητα.
-Δεν θα τα καταφέρω.
-Μαμά, φοβάμαι. Πώς μπορώ να γράψω καλά;
-Κουράστηκα, τα παρατάω
-Ποτέ δεν ήμουνα καλή για να τα καταφέρω και σήμερα
…..μαζί με αμέτρητα ψυχοσωματικά προβλήματα εμφανίζονται στα παιδιά τον καιρό αυτό που πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Τι πρέπει λοιπόν να πω στο παιδί μου ώστε να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων;
Οι δυσκολίες είναι αφόρητες και η ισορροπία (ψυχική και σωματική) των παιδιών χάνεται.Όταν αυτά τα δεδομένα τών δυσκολιών από τις Πανελλαδικές συνυπάρχουν με την ΔΕΠ-Υ, εμείς οι γονείς οφείλουμε να έχουν τα παιδιά μας:
Α) Χαμόγελο και Ενίσχυση των ικανοτήτων και της αυτοπεποίθησης του μαθητή. Ξεκινώντας με χαμόγελο, συζήτηση για όσα έχει καταφέρει. Ερωτήσεις για τον τρόπο που τα κατάφερε.
Β) Σωστή διατροφή. Η διατροφή επηρεάζει όλους. Ειδικά οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ, στη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων, μένουν μακριά από ζάχαρη και γλυκά, αυξάνουν την κατανάλωση των φρούτων, των λαχανικών και των ξηρών καρπών, ψαριού και μπρόκολου με Ω3.
Γ) Συχνά διαλείμματα. Η σημασία των διαλειμμάτων είναι καθοριστική για τα παιδιά με διάσπαση Προσοχής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με έντονο άγχος και απαιτήσεις. Το καλό πρόγραμμα με τα συχνά διαλείμματα αποτελεί την χρυσή συμβουλή για την διαχείριση των δύσκολων Συναισθημάτων που προκαλεί αυτή η περίοδος.
Δ) Σωστή Οργάνωση μελέτης. Οργάνωση των σημαντικών για επανάληψη με bold και Q&A.
Ε) Συμβουλευτική γονέων. Οι γονείς οφείλουν να έχουν παρακολουθήσει συμβουλευτική για να μπορούν να υποστηρίζουν τα παιδιά τους, ειδικά αυτά που υποφέρουν από τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ σε μια τόσο δύσκολη περίοδο ώστε να διαχειριστούν τις σκέψεις, το άγχος και να βρουν τον τρόπο να βρεθούν αποτελεσματικά δίπλα στο παιδί τους.