i-paidiΚεντρικήΟικογένειαΣυμβουλές

5 τρόποι αύξησης της επικοινωνίας με τα μικρά δεπάκια

Γράφει η Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαριάννα Λαγουμίδη

Πολλοί γονείς που απευθύνονται καθημερινά στο i-paidi αναρωτιούνται συνεχώς πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ.

Το άγχος τους είναι μεγάλο καθώς γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής εμποδίζουν τόσο την επικοινωνία όσο και την διατήρηση ενός ομαλού κλίματος στο σπίτι.

Πώς άραγε μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία ανάμεσα στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ και στον περίγυρο τους;

  1. Χρησιμοποιούμε το χιούμορ. Είναι πολύ σημαντικό οι συζητήσεις που κάνουμε με τα μικρά δεπακια να διακατέχονται από ένα ανάλαφρο κλίμα, χωρίς τάσεις επίκρισης. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι είναι ελεύθερα να μιλήσουν και γνωρίζουν ότι ακούγονται, η επικοινωνία τους είναι πολύ πιο αποδοτική. Ειδικά, όταν χρησιμοποιούμε το χιούμορ, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στα παιδιά. “Αναλγητικά” λειτουργεί το γέλιο και “λύνει” τις καρδιές όλων μας!
  2. Παιχνίδι. Το παιχνίδι δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα κάθε οικογένειας. Τα παιδιά, ειδικά των μικρότερων ηλικιών “μιλούν” για όλες τις σκέψεις και τα προβλήματα τους μέσα από τους ήρωες των παιχνιδιών τους. Τι περιμένουμε λοιπόν? Ας σηκώσουμε μανίκια και ας “συρθούμε” μαζί τους!
  3. Κοινό πρόγραμμα. Για να νιώσει το παιδί ότι είναι μέλος ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, η οικογένεια οφείλει να έχει μια κοινή, συγκεκριμένη ρουτίνα που να ακολουθούν όλα τα μέλη. Η ρουτίνα αυτή δημιουργεί την αίσθηση μιας “κοινής” ομάδας. Το παιδί έτσι νιώθει ασφαλές και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ότι μπορεί να απευθυνθεί στα άτομα που αποτελούν την οικογένεια του.
  4. Ανάληψη πρωτοβουλιών. Είναι εξίσου σημαντικό και καθοριστικό να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά μα λαμβάνουν πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, μπορούμε να τα ρωτήσουμε πού θέλουν να γίνει η Κυριακάτικη βόλτα ή τι θα επιλέξουν για μεσημεριανό φαγητό. Η ανάληψη αποφάσεων επιτρέπει στο παιδί να γνωρίζει ότι “ακουγεται” και εκτός του ότι αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του, ανοίγει το δρόμο για μια πιο εποικοδομητική επικοινωνία.
  5. Όρια. Για να δημιουργήσουμε “υγιείς” προσωπικότητες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θέσπιση συγκεκριμένων ορίων δεν πρέπει να μένει ποτέ πίσω. Μόνο μέσα από τα όρια, τα παιδιά βιώνουν ένα ασφαλές περιβάλλον που δημιουργεί μακροπρόθεσμα το υπόβαθρο για αληθινή και ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.
Share this...