i-paidiΚεντρικήΟικογένεια

Πώς ετοιμάζεται το δεπάκι για διακοπές;

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική Επιμέλεια από την expert στη ΔΕΠ-Υ Μαριάννα Λαγουμίδη

Τα σχολεία έκλεισαν, το καλοκαίρι έφτασε και έτσι ήρθε η ώρα η μαμά και ο μπαμπάς να προετοιμάσουν το παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα για τις διακοπές του…

Η έντονη παρορμητικότητα, ο ενθουσιασμός για το καλοκαίρι και τις διακοπές καθώς και άκλιτος ενθουσιασμός των παιδιών συνήθως προκαλούν προβλήματα σε αυτή τη φάση, καβγάδες με τους γονείς, τσακωμούς με τα αδέρφια, γκρίνια: «θα πάρω όλα τα παιχνίδια μου», «όχι, η χαζή αδερφή μου δεν θα φάει πολλά παγωτά», «θα κοιμηθώ στο κρεβάτι με τη μαμά»!

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση;

  1. Δημιουργία προγράμματος: Καθόμαστε όλοι μαζί, οικογενειακά και συμφωνούμε με τα παιδιά μας σε ένα κοινό πρόγραμμα προετοιμασίας. Επιλέγουμε να χωρίζουμε την ημέρα σε τμήματα και αρμοδιότητες ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε μέλους. Αφήνουμε τα παιδιά να επιλέξουν τι προτιμούν να αναλάβουν ή μοιράζουμε την υπευθυνότητα του καθένα.
  2. Επιλογή παιχνιδιών: Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαλέξουν ποια 3 μικρά παιχνίδια θα έχουν μαζί τους. Αποφεύγουμε την επιλογή ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Αν τα παιδιά επιλέξουν τα συγκεκριμένα, βάζουμε από την αρχή όρια στη χρήση τους πχ «Μπορείς να το πάρεις μαζί σου αλλά θα είναι μόνο για 15 λεπτά την ημέρα.». Είμαστε σίγουροι ότι το κάθε παιδί έχει τα δικά του παιχνίδια για να αποφύγουμε τυχόν τσακωμούς.
  3. Τήρηση προγράμματος ύπνου και διατροφής: Είναι πολύ σημαντικό όταν έχουμε να κάνουμε με ΔΕΠ-Υ, να προσπαθούμε να κρατάμε σταθερό το πρόγραμμα διατροφής και ύπνου. Συζητάμε εξαρχής με τα παιδιά ότι στις διακοπές θα παραμείνει το πρόγραμμα σταθερό πχ «Στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού δεν θα αλλάξει κάτι από τους κανόνες του σπιτιού μας. Στις 10 πέφτουμε για ύπνο». Η διατροφή είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει σταθερή. Προσπαθούμε να αποφύγουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρη και επιλέγουμε γλυκά και παγωτά με φρέσκα και αγνά υλικά.
  4. Θυμόμαστε να δείχνουμε ενσυναίσθηση: Δεν ξεχνάμε πως τα μικρά δεπάκια δεν μπορούν να αντέξουν και να προσαρμοστούν εύκολα στις αλλαγές ακόμα και όταν πρόκειται για διακοπές. Προσπαθούμε να είμαστε ανεκτικοί και συμπονετικοί και να δείχνουμε ότι τα καταλαβαίνουμε πχ «Το καταλαβαίνω ότι η καθημερινότητά μας έχει κάπως αλλάξει και έχεις αναστατωθεί αλλά εδώ βρισκόμαστε όλοι μαζί για να χαλαρώσουμε και να περάσουμε μαζί χρόνο. Ας προσπαθήσουμε, και η μαμά και ο μπαμπάς είναι εδώ για ό,τι χρειαστείς!».

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Καλές διακοπές!

Share this...