i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένεια

Καβγάδες και έκρηξη στην οικογένεια

Οι διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, είναι πολύ δύσκολες.

Η ΔΕΠ-Υ, μία από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, προκαλεί ένα πλήθος προβλημάτων τόσο σε εκείνα αλλά τόσο και στο κοντινό, ευρύτερο οικογενειακό πλαίσιο. Από όλη αυτή την κατάσταση δεν ξεφεύγουν τα ίδια τους τα αδέρφια. Η δυσκολία στο να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους, η έντονη παρορμητικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης και οι βίαιες αντιδράσεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές ούτε από τα αδέρφια τους. Ως αποτέλεσμα, τα αδέρφια απομακρύνονται και στο σπίτι επικρατεί ένα τεταμένο, εχθρικό, έντονο κλίμα γεμάτο τσακωμούς και καβγάδες.

Φυσικά, το ίδιο επικρατεί και με τους ίδιους τους γονείς. Σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες, τα διαζύγια στις οικογένειες που υπάρχουν παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι πολύ πιο συχνά από ότι στις υπόλοιπες οικογένειες. Η διαχείριση της ΔΕΠ-Υ καταντά δυσβάσταχτη από τους ίδιους τους γονείς. Πολλές φορές διαφωνούν στον τρόπο αντιμετώπισης. Άλλες κουράζονται να μην έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους, με συνέπεια να χάνουν το ερωτικό και συντροφικό κομμάτι που τους συνδέει και να γίνονται αντίπαλοι με στρατόπεδο το ίδιο το σπίτι.

Όλη αυτή η κατάσταση, βρίσκει για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο το μικρό δεπάκι. Εκείνο νιώθει υπεύθυνο για όλα. Βομβαρδίζεται από συνεχούς καβγάδες. Αδυνατεί να εμπιστευτεί. Αδυνατεί να ζητήσει βοήθεια. Αδυνατεί να καταλάβει τι πάει λάθος. Αδυνατεί να πιστέψει πόσο σημαντικό είναι και να τα καταφέρει. Αντίθετα, ο φαύλος κύκλος της ανικανότητας γίνεται όλο ένα και πιο ισχυρός.

Η πρώιμη παρέμβαση και η συμβουλευτική γονέων μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το χάος.

Όσο πιο νωρίς το παιδί με ΔΕΠ-Υ δεχθεί βοήθεια, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαχειριστεί και να καταλάβει τα συμπτώματά του. Μέσα σε όλα, θα καταφέρει να διορθώσει και τις σχέσεις του με τα αδέρφια του που θα είναι συνοδοιπόροι σε όλη του τη ζωή. Επίσης, οι γονείς για να διαχειριστούν μια τόσο απαιτητική διαταραχή μέσα στο σπίτι, οφείλουν να έχουν μόνιμη βοήθεια, ειδικά στις κρίσεις από τον κατάλληλο σύμβουλο που ειδικεύεται σε τέτοιες καταστάσεις.

Share this...