i-paidiΚεντρικήΣυνταγές

Ρεβυθάδα της Regina’s

Ρεβύθια χυλωμένα, γευστικά και θρεπτικά, ετοιμάζουμε βράζοντάς τα στην αρχή και ψήνοντάς τα μετά στο φούρνο. Έτσι αποκτούν μια ιδιαίτερη, ελαφρώς καπνιστή, φουρνιστή γεύση που δεν συγκρίνεται. Τα παλιά τα χρόνια, οι νοικοκυρές έψηναν τα ρεβύθια για πολλές ώρες σε πήλινη γάστρα. Σήμερα, η φίλη Regina τα ετοιμάζει με καινοτομία!

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια

1 κ.γ. μαγειρική σόδα (σκόνη)

2 ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, ολόκληρα

1 φύλλο δάφνης

1 φλυτζάνι μηρόνια

1 πιπεριά.

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

250 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι (δεν τις στραγγίζω από το λάδι τους), κομμένες σε λωρίδες

1 κ.γ. γλυκάνισος, σε σκόνη

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνω τη σόδα, και ανακατεύω. Την επόμενη ημέρα στραγγίζω τα ρεβίθια και τα ξεπλένω πολύ σχολαστικά με κρύο νερό.

Βάζω τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνω στο μέτριο και ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα βράζω για 1½ ώρα και αποσύρω από τη φωτιά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Στραγγίζω τα ρεβίθια (κρατάω κατά μέρος το νερό τους) και τα ρίχνω σε ένα βαθύ ταψί ή σε γάστρα. Προσθέτω 3 φλιτζάνια (600 ml) από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ανακατεύω και σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνω τα ρεβίθια για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Τα σερβίρω ζεστά ή κρύα.

Καλή σας όρεξη.

Share this...