Ευθύνη γονιού, η παρέμβαση
Γράφει η Ελευθερία Δημητροπούλου, Εθελόντρια
Επιμελείται επισημονικά η Μαριάννα Λαγουμίδη,
Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ-Υ, συγγραφέας
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, αποτελεί μία από τις πιο συχνές νευρό-αναπτυξιακές διαταραχές στην παιδική ηλικία. Πολλές φορές οι γονείς που απευθύνονται στο i-paidi, αναρωτιούνται αν οι ίδιοι φταίνε για την διαταραχή των παιδιών τους και αν όντως εκείνοι έχουν προκαλέσει την σειρά των συμπτωμάτων.
«Δεν ξέρω, σκέφτομαι συνέχεια πως εγώ και ο άντρας μου κάναμε κάτι λάθος για να αντιδράει έτσι ο Δημήτρης, δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση στο μυαλό μου.»
«Προσπαθώ να σκέφτομαι συνέχεια πως συμπεριφέρομαι στο Γιαννάκη και αν η δική μου συμπεριφορά τον οδηγεί σε όλες αυτές τις αντιδράσεις. Πραγματικά, είμαι σε απόγνωση.»
Η κληρονομικότητα στη ΔΕΠ-Υ είναι το βασικό αίτιο. Όταν δηλαδή ένας μπαμπάς ή μαμά έχει διαγνωσθεί με ΔΕΠ-Υ τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να υπάρξει ένα ή περισσότερα παιδιά με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Το γεγονός αυτό δεν καθιστά «υπεύθυνο» κάποιο γονέα αλλά κρούει τον κώδωνα για άμεση αξιολόγηση και παρέμβαση στα ίδια τα παιδιά.
Όλοι οι γονείς έχουν την «ευθύνη» να είναι διαρκώς ενημερωμένοι και αγρυπνημένοι μπροστά στα «σήματα» που στέλνουν τα παιδιά τους είτε αυτοί που έχουν αξιολογηθεί με ΔΕΠ-Υ είτε όχι. Σημασία έχει μόλις γίνει η πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων στο παιδί, οι γονείς με ψυχραιμία, οφείλουν να αναζητήσουν πληροφορίες από τους αρμόδιους ειδικούς. Πρέπει να ενημερωθούν για την συμπεριφορά των παιδιών τους σε όλα τα περιβάλλοντα που δραστηριοποιούνται, σχολικό, οικογενειακό, φιλικό, σχεσιακό, ψυχικό, γνωστικό και να ενημερώνουν υπεύθυνα τους κατάλληλους ειδικούς.
Η μόνη σωστή και έγκαιρη πρόληψη για την αντιμετώπιση και σωστή διαχείριση της ΔΕΠ-Υ, είναι η πρώιμη παρέμβαση. Ο κατάλληλος ειδικός θα είναι παρόν δίνοντας αρχικά τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές στους γονείς σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν, και έπειτα θα αρχίσουν να συνεργάζονται και να βοηθούν τα ίδια τα δεπάκια. Μέσα από σταθερή συνεργασία και επαφή, τα δεπάκια θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους και να μπορούν να δικαιολογούν τις πράξεις τους, χτίζοντας μια θετικότερη εικόνα εαυτού.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το i-paidi, στο 21067782528 ή μπείτε στην Ομάδα Αγάπης https://i-paidi.gr/2023/01/23/xekinise-i-omada-agapis/ , για διάλογο και ενημέρωση !