Κατσικάκι γεμιστό της Λέσβου
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό του νησιού, πολύ νόστιμο, γεμάτο αρώματα! Κρεατάκι γευστικό, από ζώα που μεγάλωσαν τρώγοντας φρέσκο χορταράκι του νησιού -και να ξέρετε ότι τα νησιώτικα αρνιά είναι πιο νόστιμα, λόγω της θάλασσας που γεμίζει αλμύρα και ιώδιο τον αέρα και τα φυτά-. Στη νοστιμιά βοηθούν τα συκωτάκια που δίνουν τη δικό τους γιορταστικό τόνο, ανακατεμένα με ρύζι, μπόλικα φρέσκα μυρωδικά και καλοψημένες, μελωμένες πατατούλες. Με μια δροσερή, πράσινη σαλάτα δίπλα έχουμε ένα πλήρες τραπέζι, δεν χρειαζόμαστε ούτε ορεκτικό.
Η συνταγή αποτελείται από στάδια, που μπορούν να προετοιμαστούν και από πριν, δίνοντάς μας μια επιπλέον διευκόλυνση.
Υλικά:
μισό αρνάκι από τη μέση (νεφραμιά) και πάνω αφήνοντας έξω τα μπούτια για άλλο μαγείρεμα
1 μικρή συκωταριά
1 φλ.τσαγιού ρύζι για πιλάφι
1 ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
μπόλικα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μέντα, άνηθος, μαϊντανός)
2-3 λεμονόκουπες
2 λεμόνια για χυμό
3 κ.γ. αλάτι
3 κ.γ. πιπέρι
πατάτες για το ταψί
½ φλ.τσαγού ελαιόλαδο
Θα χρειαστούμε επίσης σπάγκο ειδικό για φούρνο, να μην καίγεται και ειδική μεγάλη βελόνα για κρέας
Μ.Σάββατο, προεργασίες:
Πλένουμε καλά το κατσίκι και τα εντόσθια, και τα βουτάμε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε, πετάμε το νερό. Μόλις κρυώσουν τα εντόσθια, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια μεγέθους μεγάλου ζαριού.
Μετά, σωτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τη συκωταριά και το ρύζι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σωταριστούν 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε 2 κούπες νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να φυλάξουμε τη γέμιση στο ψυγείο .
Κυριακή του Πάσχα, ετοιμάζουμε το αρνί:
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μας μυρωδικά, τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μπωλ με τη γέμιση. Προσέχουμε το αυτό, είναι θέμα υγείας, ποτέ δεν γεμίζουμε με ζεστή γέμιση οτιδήποτε, κρεατικό ή πουλερικό. Το πλένουμε καλά και το χαϊδεύουμε με τις λεμονόκουπες εσωτερικά και εξωτερικά. Το αλατοπιπερώνουμε και μετά γεμίζουμε την κοιλίτσα του με τη γέμισή μας με ένα κουτάλι ή με όποιο τρόπο μας βολεύει. Στη συνέχεια ράβουμε το άνοιγμα όσο καλύτερα μπορούμε χρησιμοποιώντας σπάγκο και μεγάλη βελόνα. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την ίδια δουλειά καρφώνοντας καλαμάκια για σουβλάκια.
Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί να το χωράει και τριγύρω σκορπάμε πατάτες καθαρισμένες αλλά ολόκληρες (για να μην λιώσουν κατά το πολύωρο ψήσιμο), τις οποίες αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και 2-3 ποτήρια νερό. Καλύπτουμε το ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200οC τόσες ώρες όσο και το βάρος του αρνιού μας, 1 ώρα ανά κιλό. Κατά το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας και τις πατάτες να ροδίσουν.
Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε το σπάγκο κόβοντάς τον με ψαλίδι. Με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πρώτα το επάνω μέρος του κρέατος αποκαλύπτοντας τη γέμιση και σερβίρουμε κρέας, γέμιση και πατάτες.
Καλή Ανάσταση !!!!!