i-paidiΚεντρική

4 κόλπα για έγκαιρη άφιξη στην Εκκλησία την Ανάσταση

 

Η παρορμητικότητα και η αφηρημάδα δεν βοηθούν ιδιαίτερα το δημιουργικό δεπάκι να προσαρμοστεί σε γρήγορες και έντονες συνθήκες και αλλαγές καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε προθεσμίες και ραντεβού της τελευταίας στιγμής. Εμείς οφείλουμε να βρεθούμε εκεί και να το βοηθήσουμε να διαχειριστεί τις καταστάσεις. Αγχώνεται, αποσυγκεντρώνεται με αποτέλεσμα καβγάδες και εντάσεις να επικρατούν στο οικογενειακό πλαίσιο. Τώρα καθώς οι διακοπές του Πάσχα θα το βγάλουν από το καθιερωμένο πρόγραμμά του, οι συναντήσεις με καινούργια οικογενειακά πρόσωπα και τα διάφορα ραντεβού σε υποχρεώσεις, φέρνουν ιδιαίτερη αναστάτωση στο ψυχισμό του μικρού παιδιού με ΔΕΠ-Υ.

Πώς μπορούμε να φτάσουμε έγκαιρα στην Εκκλησία την Ανάσταση;

  1. Από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, αναφερόμαστε στο Σάββατο βράδυ της Ανάστασης: Προετοιμάζουμε τα παιδιά λίγες μέρες νωρίτερα για όλα τα στοιχεία που έχει το πρόγραμμά μας, με αποτέλεσμα να είναι ενημερωμένα και να μην βρεθούν τελευταία στιγμή προ εκπλήξεως.
  2. Τα παροτρύνουμε από νωρίς να διαλέξουν τα ρούχα τους: Παροτρύνουμε από νωρίς τα παιδιά για την επίσημη στιγμή, ανοίγουμε μαζί τους την ντουλάπα και αναζητούμε ρούχα, τα αφήνουμε να επιλέξουν και τα βοηθάμε όπου το χρειαστούν.
  3. Μίαμισι ώρα πριν, θέτουμε την προετοιμασία ως παιχνίδι: «Άραγε τα παιδιά ή οι γονείς θα ετοιμαστούν πιο γρήγορα, για να επιλέξουν σε ποια εκκλησία θα πάμε αύριο το απόγευμα;». Προσπαθούμε να εμπλέκουμε τα παιδιά σε δραστηριότητες που προκαλούν το ενδιαφέρον τους και τον ενθουσιασμό τους και επιβραβεύουμε συστηματικά.
  4. Πριν την Εκκλησία, το παιδί με ΔΕΠ-Υ αναλαμβάνει να είναι υπεύθυνος για τις λαμπάδες της οικογένειας: Προκαλούμε πάλι το ενδιαφέρον του παιδιού αφού πρέπει να πετρήσει και να παρατηρήσει σχέδιο και χρώμα από τις λαμπάδες όλης της οικογένειας ακόμα και στο προαύλιο της Εκκλησίας.
  5. Επιβραβεύουμε με αγκαλιά την προσπάθεια του παιδιού μας, να συνεργαστεί. Η κάθε εντολή είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Επειδή αγαπάμε το παιδί θέλουμε τουλάχιστον να προσπαθεί!!!

Το επιστημονικό δίκτυο του ipaidi, σας εύχεται Καλή Ανασταση!

Share this...