ΔιαχείρισηΣυμβουλές

Πριν το καλοκαίρι

Τα μικρά μας παιδιά, σε λίγες μέρες αρχίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία κλείνουν και η καθημερινή ρουτίνα αλλάζει. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ αγχώνονται, παρόλο που θα ξεκουραστούν. Γιατί; Γιατί η όποια αλλαγή προκαλεί ταραχή. Χρόνο περισσότερο χρειάζονται για να αρχίσουν να χαίρονται. Οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας που αισθάνεται έτσι;

Βεβαίως μπορούμε! Μια εβδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία, την ώρα που τρώμε ήρεμα, ας αρχίσουμε να μιλάμε με το παιδί, για το διαφορετικό πρόγραμμα που θα αρχίσει σε λίγες μέρες. Διάλογος, ιδέες, προτάσεις θα είναι λίγα από αυτά που θα συζητηθούν.

Βεβαίως, υπάρχει ανάγκη, να γίνουν ρυθμίσεις και στο δωμάτιο του παιδιού. Κάθε μία ώρα, για διάρκεια δέκα λεπτών, το παιδί θα εκτελεί μία «εντολή-απόφαση κοινή», προκειμένου να βγάλει από το δωμάτιο τα βιβλία του χειμώνα, τα άχρηστα χαρτιά, κάποια σπασμένα παιχνίδια ή μία αφίσα μισοσχισμένη.

Ακόμη κι αν θελήσει να κρατήσει μερικά ενθύμια του χειμώνα, καθημερινά θα συνεχίζουμε δέκα λεπτά κάθε μία ώρα, να εκτελεί την «εντολή-απόφαση-κοινή». Στο τέλος της κάθε μέρας, προτείνουμε στο παιδί να ζωγραφίσει κάτι από το χειμώνα που πέρασε ή κάτι από το καλοκαίρι που αρχίζει.

Με αυτά τα κόλπα, η δημιουργικότητα του παιδιού εκφράζεται, η μεταξύ μας επικοινωνία αυξάνεται, το παιδί με ΔΕΠ-Υ συνειδητοποιεί τη σχέση εντολή-πράξη, η ανάγκη για κίνηση ικανοποιείται. Αποτελούν λοιπόν ένα ωραίο ξεκίνημα!

ΥΓ.Μπορείτε να μας γράφετε και τα κόλπα που εσείς χρησιμοποιείτε.

Share this...