BlogΔιαχείρισηΙουλία ΚατσαΐτηΣχολείο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο

Βήμα στην αυτονομία

 

Η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν είναι απλά η απαρχή της μόρφωσης για ένα παιδί. Είναι ένα βήμα του παιδιού προς την αυτονομία. Μια μετάβαση μεταξύ οικογένειας και κοινωνίας. Εντούτοις, πολλές φορές το σχολείο αποτελεί πηγή άγχους για πολλούς γονείς και πηγή ανασφάλειας για τα περισσότερα παιδιά. Αναμφισβήτητα, τα οφέλη του είναι πάρα πολλά. Όμως, η πλειοψηφία των παιδιών πηγαίνει την πρώτη μέρα στο σχολείο με κλάματα και γκρίνια. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό;

Η προετοιμασία του παιδιού για αυτή τη νέα εμπειρία που το περιμένει είναι μια διαδικασία που καλό θα ήταν να γίνεται από νωρίς. Ας μην περιμένουν οι γονείς την τελευταία μέρα προκειμένου να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σχολείο. Μπορούν να ξεκινήσουν σιγά σιγά να τους περιγράφουν τι σημαίνει σχολείο, μέρα με τη μέρα. Να τους μεταδώσουν δικές τους εμπειρίες και ευχάριστες αναμνήσεις. Να τα ανακουφίσουν περιγράφοντάς τους το πρόγραμμα, το ωράριο, το τι σημαίνει μια τάξη κι από τι αποτελείται. Να ακούσουν τις απορίες τους και να τους απαντήσουν με ειλικρίνεια.

Η λεκτική επικοινωνία έχει μεγάλη σημασία για το παιδί. Μέσα από τη γλώσσα το παιδί κατακτά και επεξεργάζεται εμπειρίες και συναισθήματα. Έτσι λοιπόν οι γονείς  μπορούν να του μιλήσουν αναλυτικά και με απλά λόγια για την έννοια του σχολείου, να του κινήσουν την περιέργεια για τα νέα πράγματα που θα ζήσει.  Σε πιο πρακτικό επίπεδο, μπορούν να κάνουν μια βόλτα με το παιδί στο νέο του σχολείο για να εξοικειωθεί με την εικόνα του. Ας φανταστούμε κι εμείς οι ίδιοι άλλωστε πόσο τρομακτικό είναι να πηγαίνεις για πρώτη  φορά σε ένα άγνωστο μέρος και να μένεις εκεί χωρίς την ασφάλεια ενός γνώριμου περιβάλλοντος.

Τα ίδια ισχύουν και για το παιδί με ΔΕΠ-Υ. Εδώ, οι γονείς μπορούν να «θεατροποιήσουν» την πραγματικότητα του σχολείου και να καλέσουν το παιδί να παίξουν ένα παιχνίδι ρόλων. Μπορούν να του δείξουν δηλαδή πρακτικά πώς θα είναι μέσα στην τάξη, παίζοντας μαζί του το παιχνίδι δάσκαλος και μαθητής. Μπορούν ακόμα μέσα από το παιχνίδι να το βοηθήσουν να υιοθετήσει κοινωνικούς κανόνες, κανόνες που θα το βοηθήσουν στις παρέες του με τους συμμαθητές του.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είναι μια διαδικασία που το αγχώνει. Για να κάνουμε αυτή τη διαδικασία πιο ευχάριστη και εύκολη για το παιδί χρειάζεται να τη ντύσουμε με ωραία συναισθήματα. Να την καταστήσουμε γνώριμη και οικεία και να δημιουργήσουμε ευχάριστες προσδοκίες για αυτή τη νέα αρχή.

Share this...