BlogΔραστηριότητεςΚεντρικήΜάκης ΔρόσοςΠροτάσειςΨυχαγωγία

Μάθημα Μουσικής το Σεπτέμβρη

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει κάθε φορά μετά από τις διακοπές μας είναι  αυτή η αίσθηση της αταξίας σε όλα γύρω μας…

Εγώ για να το προσωποποιήσω λίγο, βρίσκω πάντα τις κιθάρες ακούρδιστες, τα καλώδια μπερδεμένα χωρίς λόγο (αφού τα είχα ξεμπερδέψει, πώς γίνεται…?) και τα πάντα γύρω μου σε  μια κατάσταση μπερδεμένη χωρίς πρόγραμμα χωρίς συνάρτηση… Πόσο μάλλον το νιώθουν αυτό, τα μικρά μας παιδιά …?

Είναι φοβερό μα αλήθεια κι αυτά ζουν αντίστοιχους προβληματισμούς. Φθινοπωρινές ανακατατάξεις… Οι ποιο δύσκολες στη ζωή μας κάθε χρόνο.

Η λύση δίνεται μέσα από την μελέτη μιας παρτιτούρας μουσικής… Στην αρχή πιάνεις τη σελίδα. Την κοιτάς …την ξανακοιτάς …τη γυρίζεις ανάποδα… μπερδεύεσαι …δεν ξέρεις ποιο είναι το ανάποδα – τελικά την αφήνεις.  Έτσι ξεκινάει η πρώτη μέρα  μελέτης,  όμως είχε σημασία η κίνηση του να πιάσεις το κομμάτι. Την επόμενη ξεκινάς και βρίσκεις την αρχή συγκρίνοντας  με την αρχή από ένα άλλο κομμάτι που γνώριζες. Και ξεκινάς

Σιγά σιγά  ξεδιπλώνονται οι πρώτες νότες …Αρχίζεις απαλά να παίζεις τις αρχικές μελωδίες με ανασφάλεια μεγάλη… Είναι άραγε σωστό ή όχι…? Τελικά ο μόνος που μπορεί να το απαντήσει είναι η αισθητική σου. Βάζεις τα δυνατά σου να αφουγκραστείς τις νότες και να ακούσεις,να νοιώσεις  αυτές τις πρώτες  μελωδίες και έρχεται η αίσθηση να επαληθεύσει αυτά που βλέπεις με τα μάτια σου. Το βασικό όμως είναι να διατηρήσεις ένα πολύ αργό σταθερό ρυθμό οποίος θα σου δώσει τη δυνατότητα να διαβάσεις να αισθανθείς και να επαληθεύσεις αυτό που ορίζει το μουσικό κείμενο.

Έτσι είναι και η αρχή σε κάθε φθινοπωρινή περίοδο… θέλει αργό ρυθμό, διάθεση για να αισθανθείς το πρόγραμμα σου και επαλήθευση με το να ελέγχεις την κούραση και την απόδοσή σου. Εύχομαι καλό ξεσκόνισμα στις κιθάρες…

Share this...