Χταποδάκι με κρεμμυδάκι
Σήμερα, το παιδί μας θα μαγειρέψει μια καλοκαιρινή συνταγή: νόστιμο χταποδάκι με φρέσκο κρεμμυδάκι.
Υλικά (για 6 άτομα):
- 1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 2 ποτηράκια παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας εκλεκτό ξίδι από κόκκινο κρασί
Για τη σάλτσα:
- 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
- 1 μικρό φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
- 1 ποτηράκι κρασιού ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1,5 ποτηράκι κρασιού χυμός πορτοκαλιού
- 2,5 ποτηράκια Μαυροδάφνη
- 1/4 κ. γ. κανέλα, σε σκόνη
- 1,5 κ. γ. ρίγανη
Εκτέλεση
Το παιδί συγκεντρώνει όλα τα υλικά πάνω στο τραπέζι. Μετά απομονώνει τις ποσότητες που χρειάζεται για αυτή τη συνταγή. Βάζει στη θέση τους τα υπόλοιπα υλικά. Να θυμάστε ότι η μαμά θα κόψει με μαχαίρι ό,τι χρειαστεί! Η μαμά καθαρίζει το χταπόδι από τα μάτια και το στόμα του. Μετά, κόβει το κρεμμυδάκι.
Το παιδί προθερμαίνει το φούρνο στους 200° C. Την ίδια ώρα, πλένει καλά το χταπόδι. Μετά, ανακατεύει όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από λάδι και ξύδι. Bάζει το χταπόδι σε ένα ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω. Ρίχνει όλο το μείγμα από επάνω του. Το σκεπάζει πλήρως με αλουμινόχαρτο. Βλέπει τι ώρα το έβαλε στο φούρνο. Το αφήνει να ψηθεί περίπου 55-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Πώς ελέγχει το παιδί ότι το χταπόδι έχει ψηθεί; Βγάζει η μαμά το ταψί από το φούρνο και το παιδι τρυπάει το πλοκάμι με πιρούνι. Εάν μπορεί να το κεντήσει εύκολα, τότε το φαγητό είναι έτοιμο.
Η μαμά βγάζει το αλουμινόχαρτο και αδειάζει σε μια μικρή κατσαρόλα το ζουμί που έμεινε στο ταψί. Το παιδί περιχύνει το χταπόδι με το ελαιόλαδο και το ξίδι.
Μετά, ρίχνει στην κατσαρόλα με το ζουμί του χταποδιού όλα τα υλικά για τη σάλτσα για να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Αδειάζει τη σάλτσα σε μπολ σερβιρίσματος και σερβίρει.
Δεν ξεχνάνε όλοι να επαινέσουν πολλαπλά τη μαγειρική του.
Καλή σας όρεξη