i-paidiΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥΟικογένειαΣυμβουλές

Μαμά πεινάω!

Κείμενο:  Άννα Ματθαίου

Επιστημονική επιμέλεια:  Μαριάννα Λαγουμιδη

Πετάει την σχολική τσάντα και περιμένει τη μαμά να σερβίρει το μεσημεριανό φαγητό και ω τι θαύμα!  Φακές στο πιάτο! Πόσες ξινισμένες γκριμάτσες και γκρίνιες και κλάμματα στα παιδικά προσωπάκια. Στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ όπως θα γνωρίζετε η σωστή διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη της μνήμης τους και στην ενίσχυση τής προσοχής – γι αυτό κι έχει προτεραιότητα πολλές φορές στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων παιδαγωγών και παιδοψυχολόγων προς τους γονείς. Η καθημερινή διατροφή μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων της διαταραχής αυτής.

Πάντα είναι προτιμότερο να συμβουλεύεστε τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας για το διαιτολόγιο του παιδιού σας κι αυτό γιατί κάθε παιδί θ’ αντιδράσει διαφορετικά σε ορισμένα είδη τροφίμων.

Εμείς εδώ στο i-paidi φροντίζουμε να έχετε διαφορετικές και νόστιμες συνταγές προσαρμοσμένες ειδικά για παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B, ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες κι ασβέστιο μπορούν, κατά τους ειδικούς, να μειώσουν τα συμπτώματα σε τακτική βάση. Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει η παροιμία. Ένα μήλο την ημέρα θα μειώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ λένε οι ειδικοί. Κι έχουμε τόσο ωραία μήλα στην Ελλάδα. Μπανανόμηλα, ξυνόμηλα, φυρίκια! Μήλα για όλα τα γούστα των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών μας. Κι εάν θέλετε και συνταγές για μηλόπιτα ή κομπόστα, ενημερωθείτε από το σάιτ μας που κάθε εβδομάδα φτιάχνει για εσάς τα πιο υγιεινα φαγητά και γλυκά.

Τ’ αχλάδια επίσης είναι μία καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων όπως ακριβώς και τα μήλα και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ύπνου. Φτιάξτε τους επίσης νόστιμα σάντουιτς με τόνο που είναι μία εκπληκτική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – μπορείτε να τον χρησιμοποιείται και με ζυμαρικά που αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά !

Αυγουλάκια! Συνήθως τα τρώμε για πρωινό κι είναι σημαντική βοήθεια συγκέντρωσης στο σχολείο όπως και η φυσική πορτοκαλάδα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως! Τι πλούσιο και θρεπτικό πρωινό και πόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ !!!

Φασολάκια, γκρέιπφρουτ, φρέσκο σπανάκι, σαρδέλες, κοτόπουλο, ακτινίδιο: μερικές μόνο από τις πάμπολλες επιλογές που έχεις μαμά και μπαμπά να ταϊσεις το δικό σου χαρισματικο παιδί και μην ξεχνας η πιο νόστιμη γαρνιτούρα είναι η αγάπη!

Share this...