i-paidiΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥΚεντρική

Νέα χρονιά! Νέα αρχή!

Κείμενο: Άννα Ματθαίου

Επιστημονική επιμέλεια:  Μαριάννα Λαγουμιδη

Φανταστείτε να «βλέπετε» σε film, το παιδί σας να μεγαλώνει: είναι μοναδικό! Σκεφτείτε πόσο περισσότερο μοναδικό να μεγαλώνει το χαρισματικό παιδί με ΔΕΠ-Υ.

Τι θα λέγατε τώρα την καινούρια χρονιά που μόλις έφτασε να βάλετε καινούργιους στόχους για την σχέση σας με το δικό σας χαρισματικό παιδί , σαν να χτιζετε κι οι δυο σας ένα κάστρο εμπιστοσύνης κι αλληλοστήριξης! Χμμ…μα είναι τόσο ζωηρός μου είπε μία μητέρα ο γυιος μου που ακόμα κι ο σκύλος του σπιτιού κρυβεται στην παρουσία του. «Δυναμική παρουσία» της είπα!  Μπορεί ν’ αναλάβει την φροντίδα του ζώου, πολύ καλά . Κι έτσι έγινε!  Δεν είμαι ειδικος παιδαγωγός όμως πολλές φορες στη ζωή μου συμβουλεύτηκα ειδικούς για να βοηθήσω γονείς να ενημερωθούν προκειμένου ν απευθυνθούν στον σωστό εξειδικευμένο επιστήμονα. Η δημοσιογραφία βλέπετε είναι μία συνεχής σπουδή κι εμπειρία και μέσα από αυτήν γνώρισα πάρα πολλούς γονείς.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι τα παιδιά «σβούρα» κι ίσως όλοι να έχουμε γνωρίσει ένα τέτοιο παιδί. Πώς χτίζεις ένα κάστρο μ ένα τέτοιο παιδί;  Με αγάπη κι εμπιστοσύνη! Η αγάπη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε είδους  ευτυχίας και ευημερίας. Συχνά είναι ο χρόνος που περνάμε με τους αγαπημένους μας και η προσοχή που τους δίνουμε και γινόμαστε όλοι ευτυχισμένοι.

Πώς θα καλλιεργήσεις όμως την εμπιστοσύνη ενός παιδιού;

Να είσαι αξιόπιστος. Κράτα τις υποσχέσεις σου και φέρσου με συνέπεια σε ότι αναλαμβάνεις. Προσδιόρισε τι κάνει ευτυχισμένο το δικό σου παιδί. Βρες τρόπο να ενσωματώσεις την καθημερινότητα σου με τις ανάγκες του δικού σου παιδιού με ΔΕΠ-Υ.Ίσως μάθεις πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχες σκεφθεί και θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της σχέσης σας.

-Μέσα από τις ζωγραφιές του γυιου μου ανακάλυψα ότι ο γυιος μου είχε έφεση στα μαθηματικά!  μας λέει ένας γονιος παιδιού με ΔΕΠ-Υ.

Μήπως μεγαλώνεις κι εσύ ένα ταλαντούχο χαρισματικό παιδί με ΔΕΠ-Υ;

Καταννοω και στηρίζω το παιδί μου σημαίνει δημιουργώ μία ευτυχισμένη οικογένεια.

Καλή χρονιά!

Share this...