ΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΖΩΗΡΟΥΛΗΣ! ΕΧΩ ΔΕΠ- Υ;

Γράφει : η Άννα Ματθαίου

Επιστημονική επιμέλεια: η Μαριάννα Λαγουμίδη

Όταν έμαθαν οι γονείς του Τάσου ότι έχει ΔΕΠ-Υ ήταν μόλις οκτώ ετών. Κι όπως γνωρίζουμε η ΔΕΠ-Υ ανιχνεύεται με εργαστηριακή παρατήρηση συνάμα με ψυχομετρικά τεστ. Έτσι λοιπόν όταν ο δάσκαλος στο σχολείο αποφάσισε να ενημερώσει τους γονείς του μαθητή του για μία περαιτέρω εξέταση, μόλις εντόπισε τα εξής συμπτώματα:

  • το παιδί δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στο μάθημα κι ήταν μονίμως ανήσυχο κι υπερκινητικό,
  • το παιδί δεν είχε καμμία οργάνωση στα προσωπικά του αντικείμενα και μονίμως ξεχνούσε πράγματα
  • στα ομαδικά παιχνίδια του σχολείου βαριόταν γρήγορα κι εκνευριζόταν.
  • το παιδί ονειροπολούσε συχνά κι έκανε λάθη απροσεξίας

Τα συμπτώματα αυτά συνεχιζόταν για ένα τρίμηνο περίπου πριν αποφασίσει να μιλήσει στους γονείς του παιδιού γι αυτή του την συμπεριφορά. Είναι όμως αυτά συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ;

Οι ειδικοί επιστήμονες μας λένε πώς είναι κι εάν δεν δοθεί η απαραίτητη θεραπεία μπορεί να επηρεαστεί η κοινωνική κι ακαδημαϊκή ανάπτυξη του παιδιού. Ένα παιδί που έχει ΔΕΠ-Υ εμφανίζει κάποιο συνδυασμό ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας για τουλάχιστον έξι μήνες στο βαθμό βεβαίως που αυτή η συμπεριφορά είναι αταίριαστη με την ηλικία του. Συνήθως η έναρξη των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ, μας ενημερώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, διαπιστώνεται  λίγο πριν το παιδί συμπληρώσει τα πέντε του χρόνια. Ξεγελάει συνήθως η υψηλή νοημοσύνη που έχουν τα παιδιά αυτά!

Σύμβουλοι & ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τα μεν παιδιά, να οικοδομήσουν μία ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό τους και τους δε γονείς, να παρέχουν υποστηρικτικές συμβουλές. Ξέκλεψα λοιπόν για εσάς μία στρατηγική υποστήριξης και σας την παραθέτω:

  • Βοηθήστε το χαρισματικό παιδί σας καταρτίζοντας του ένα καθημερινό πρόγραμμα ρουτίνας ακόμη και για τα πολύ απλά πράγματα όπως το πλύσιμο των δοντιών του!
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες συγκέντρωσης με δραστηριότητες όπως είναι τα πάζλ κι η ανάγνωση.
  • Υιοθετήστε μία ισορροπημένη διατροφή για το παιδί σας. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ενδεδειγμένη διατροφή για παιδιά με ΔΕΠ- Υ έχει βελτιώσει την συμπεριφορά τους. Και τέλος
  • Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι η εκπαίδευση του πρέπει να είναι ανάλογη με την προσωπικότητα του.

Έχετε απορίες; Γραφτείτε στο newsletter του i- paidi και θα σας απαντήσουμε!  i-paidi newsletter

Πηγή: medinova.gr , time.com

Share this...