ΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Το Σπίτι μας Μυρίζει Όμορφα!

Γράφει η Άννα Ματθαίου

Επιστημονική επιμέλεια:  Μαριάννα Λαγουμίδη

Το ήρεμο και ζεστό περιβάλλον ενός σπιτιού επηρεάζει όλη την οικογένεια. Οι παλιότεροι το γνώριζαν αυτό και συνήθως τοποθετούσαν φλούδες πορτοκαλιού πάνω στη φωτιά ή έβραζαν ευκάλυπτο για καθαρή ατμόσφαιρα και πολλά ακόμα αιθέρια έλαια που το καθένα χρησιμεύει ακόμα και σήμερα για την καλή μας διάθεση και μνήμη.

Σε ποιόν δεν αρέσει η ευχάριστη μυρωδιά μιάς ατμόσφαιρας; Οι ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και πολύ αποτελεσματικές στη θεραπεία του οργανισμού σε διάφορες ασθένειες όπως είναι το κρύωμα, ο πονοκέφαλος, το άσθμα,  κ.ά .

Το υπερκινητικό παιδί με ΔΕΠ-Υ δύσκολα το κρατάς σε μία ήρεμη κατάσταση, όμως επειδή οι μυρωδιές διεγείρουν λειτουργίες του εγκεφάλου που επηρεάζουν και την διάθεση του ατόμου, αυτό λειτουργεί και στα δικά μας χαρισματικά παιδιά.

Η χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι όπως η μυρωδιά της λεβάντας ή των αιθέριων ελαίων του λιβανιού όχι μόνο θ’ αρωματίσει ευχάριστα την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας αλλά θα χαλαρώσει και το ΔΕΠάκι σας μετά από μία κουραστική μέρα στο σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Επίσης το μασάζ με αιθέριο έλαιο στο κορμάκι του παιδιού σας μετά από ένα ζεστό μπάνιο θα το ξεκουράσει και θα το χαλαρώσει. Υπάρχει πληθώρα αιθέριων ελαίων στην αγορά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καθένα με τη δική του ξεχωριστή,  θεραπευτική ιδιότητα και χρήση. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικά:

Λεβάντα: Την χρησιμοποιούμε για την μείωση του άγχους

Σανταλόξυλο: Χρησιμοποιείται για ηρεμία και εστίαση προσοχής

Χαμομήλι: Το χρησιμοποιούμε για χαλάρωση κι ήρεμη διάθεση

Γιασεμί: Βοηθάει στη μείωση της αρνητικής σκέψης και τής κατάθλιψης

Περγαμόντο: Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του στρες αλλά βοηθάει και στις δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα

Υπάρχουν πάνω από 90 είδη αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία. Εξάλλου οι μυρωδιές διεγείρουν τις αισθήσεις και την μνήμη και δημιουργούν τις αντίστοιχες διαθέσεις και στα παιδιά! Πολλές φορές μάλιστα συνδυάζουμε τις καταστάσεις με τις μυρωδιές,έτσι θυμόμαστε και τότε που είμασταν κι εμείς παιδιά το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής με τις γευστικές μυρωδάτες νοστιμιές του ψωμιού και του ψητού!

Η συμπεριφορά ενός ατόμου έχει σχέση με την προσωπικότητα του που δημιουργείται και από τις αναμνήσεις που έχουμε! Δημιουργείστε το κατάλληλο περιβάλλον στο χαρισματικό παιδί με ΔΕΠ-Υ που θα του εξασφαλίσει ηρεμία. Και μην ξεχνάτε το σπουδαιότερο χαλαρωτικό στον κόσμο είναι η μυρωδιά μιάς ζεστής αγκαλιάς!

Με αγάπη για το i-paidi

Share this...