BlogΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔΕΠ-Υ

Η ΔΕΠ-Υ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!

Γράφει η δημοσιογράφος: Άννα Ματθαίου
Επιστημονική επιμέλεια: Μαριάννα Λαγουμίδη

 

Ίσως αναλογιστήκατε αρκετές φορές, εσείς γονείς, εάν τα χαρισματικά με ΔΕΠ-Υ παιδιά σας θα πετύχουν στη ζωή τους ως ενήλικες! Η απάντηση είναι ναι!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης της ΔΕΠ-Υ που εάν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί και να καταρριφθεί! Οι επιστημονικές έρευνες λένε πώς εάν η αδυναμία συγκέντρωσης του παιδιού διαγνωστεί στα τέσσερα χρόνια του κι αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε η ΔΕΠ-Υ στο μεγαλύτερο ποσοστό θα εξαφανιστεί. Όμως από μόνη της αυτή η κατάσταση δημιουργεί προκλήσεις ανταγωνιστικότητας κι αυτό γιατί τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν την τάση να θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των άλλων, και μάλιστα πολλές φορές κάνουν τα πάντα γι αυτό.

Ο γυιος μου με ΔΕΠ-Υ, μας εξιστορεί η κ.Θάλεια, έγινε ένας εξαιρετικός σεφ κι αυτό γιατί απλά ο αδελφός του ήθελε να γίνει μάγειρας! Στο σπίτι δεν άνοιγε ούτε το ψυγείο μόνος του -τώρα ως ενήλικας πια, έχει αναλάβει ολόκληρη κουζίνα μεγάλου ξενοδοχείου.

Στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ λοιπόν αρέσουν οι προκλήσεις γι αυτό μη διστάσετε να τους προτείνετε δραστηριότητες και σκεφτείτε πόσο δημιουργικό είναι αυτό για την περίσσεια ενεργητικότητα του. Αρκεί να του προκαλείτε το ερέθισμα που θα του κινήσει το ενδιαφέρον και θα δείτε να γίνονται θαύματα.

Ο γυιος μου, συνεχίζει η κ.Θάλεια,

1 – συναντήθηκε κάποιες φορές με ψυχοπαιδαγωγό και

2 – βοηθήθηκε πολύ από τα οπτικοακουστικά μέσα που φροντίσαμε να έχουμε στο σπίτι

3 – εμείς φροντίζαμε να μην εισβάλλουμε στον χώρο του

4 – απλά ο μεγαλύτερος αδελφός του, που ήταν ήδη μάγειρας, τον βοηθούσε όποτε ο ίδιος το ζητούσε

5 – ο χειρισμός της οικογένειας ήταν πολύ διακριτικός ακόμα και τις στιγμές που ήθελε να τα παρατήσει!

6 – ποτέ δεν τον αποθαρρύναμε όμως ούτε τον πιέσαμε να συνεχίσει

7 – επαινούσαμε την προσπάθεια του όπως ακριβώς και την πρόοδο και την εξέλιξη του αδελφού του.

Βέβαια οι ομηρικοί καυγάδες δεν μας έλειψαν λόγω ανταγωνιστικότητας και λόγω συγκατοίκησης στην ίδια…κουζίνα! Όμως όπως θα καταλάβατε δεν ρίχναμε λάδι στη φωτιά!

Οι προκλήσεις πολλές στη ζωή ενός ανθρώπου και τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ γυρνούν σαν πολύχρωμες σβούρες όπως λέω εγώ με διάθεση για παιχνίδια και δημιουργία. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να προκαλέσουμε τα παιδιά μας σ έναν αγώνα με όμορφες στιγμές δημιουργικής έκφρασης. Έτσι όπως έκανε η κ.Θάλεια κι η οικογένεια της με την βοήθεια ειδικού επιστήμονα, ίσως ανακαλύψετε ότι μεγαλώνετε έναν σπουδαίο ενήλικα!

Share this...