ΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔΕΠ-Υ

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΔΕΠ-Υ!

Γράφει η δημοσιογράφος: Άννα Ματθαίου

Επιστημονική επιμέλεια η ψυχοπαιδαγωγός Μαριάννα Λαγουμίδη

Αλήθεια, πόσες φορές δεν σας έχει συμβεί να διαφωνήσετε με τον ή με την σύζυγο σε θέματα που αφορούν τα παιδιά σας;

Αυτό συμβαίνει ακριβώς, γιατί παρ` ότι σε μία οικογένεια πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή αποφάσεων για την ομαλότητα των σχέσεων, μιλάμε πάντα για διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις που καλούνται ν αποφασίσουν όλοι μαζί για ένα κοινό σώμα, την οικογένεια τους.

Τα παιδιά μας λοιπόν γίνονται πολλές φορές δέκτες διαφορετικών τρόπων ανατροφής από τους δύο γονείς,  πολλές φορές μάλιστα η διαφωνία αυτή μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη για το παιδί που έχει ΔΕΠ-Υ.

Ιδιαίτερα για κάποιους γονείς που υπήρξαν στα σχολικά τους χρόνια, υπόδειγμα καλών μαθητών ή ήσυχων παιδιών, το ίδιο προσδοκούν και για το δικό τους παιδί παρόλο που μπορεί να διακρίνουν τα συμπτώματα. Η Ελλειμματική Προσοχή ΔΕΠ-Υ αντιμετωπίζεται πολύ ευκολότερα στην αρχή της ζωής του παιδιού, όπου και συνήθως εμφανίζεται.

Φανταστείτε ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ να δέχεται έντονη κριτική από το σχολικό κι οικογενειακό περιβάλλον και φυσικά να μην την αντιμετωπίζουν με την κατάλληλη εκπαιδευτική αγωγή ίσως επειδή

  • τις περισσότερες φορές κι ο ίδιος ο γονιός έχει αδιάγνωστη ΔΕΠ-Υ και θεωρεί φυσιολογική τη συμπεριφορά του παιδιού του ή/και
  • μπορεί να προκύψει και το ατυχές γεγονός του μη ενημερωμένου εκπαιδευτικού οπότε το παιδί να χαρακτηριστεί αδιάφορο, απρόθυμο κι αφηρημένο στην τάξη.

Υπάρχουν γονείς που απλώς δέχονται τα παιδιά τους ως ζωηρά ή ονειροπόλα, χωρίς να σκεφτούν ότι το παιδί τους μπορεί να έχει μία μαθησιακή δυσκολία ή ΔΕΠ-Υ. Αναλογιστείτε όμως πόσο οδυνηρό είναι αυτό για το παιδί να περνάει αυτά τα στάδια ψυχικής ταλαιπωρίας, χάνοντας μάλιστα πολλές φορές την αυτοεκτίμηση του.

Το οικογενειακό περιβάλλον λοιπόν είναι εκείνο που θα εντοπίσει και θα ενημερωθεί  πρώτο, για ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ και σε συνεργασία με τον δάσκαλο και τον ειδικό επιστήμονα θα διευκολύνουν την επικοινωνία του παιδιού με το κοινωνικό δίκτυο.

Εκπαιδευόμαστε οι γονείς μέσα από τα παιδιά μας και μαθαίνουμε να διαβάζουμε σωστά τη συμπεριφορά τους για να τα βοηθήσουμε να εξελιχθούν σε ευτυχισμένους ανθρώπους! Και….μην πείτε ποτέ «Σιγά μην έχει ΔΕΠ-Υ!» εάν δεν είστε σίγουροι πώς είναι έτσι.

Με αγάπη για το i-paidi

Share this...