ΠροτάσειςΨυχαγωγία

Πρόσκληση: “Κάνουμε Θέατρο”

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, με έργα παιδικής ζωγραφικής εμπνευσμένα από το φετινό ρεπερτόριο της Επιδαύρου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 19:00 το απόγευμα, στην οδό Πειραιώς 260 κτίριο Β.
Βλέποντας και μιλώντας για τα παιδικά έργα τέχνης, δεν κάνουμε εντέλει τίποτε άλλο από το να βλέπουμε και να μιλούμε για τη φόρμα και την ιδέα, για την περιπέτεια της γραμμής και την αίσθηση των χρωμάτων, για τη διαπραγμάτευση του φωτός και της σκιάς, για την αντίληψη του χώρου και του χρόνου, για τη χρήση των υλικών και των τεχνοτροπιών, για τη χρήση των συμβόλων και των προσωπικών κωδίκων, για τη μάθηση και την ονειροπόληση, για τη μαγεία και την απομάγευση, για την ιστορική και την αλληγορική μνήμη, για την πραγματιστική αλήθεια και τη φαντασιακή προσομοίωση, για την προσωπική μυθολογία ενός τρυφερού νέου βλέμματος και για τη μέθεξη στο σύμπαν του μύθου και της τέχνης.

Τα παιδιά, όπως ακριβώς και ορισμένοι τυχεροί ενήλικες, σκέφτονται θέατρο, φτιάχνουν θέατρο, κάνουν και παίζουν θέατρο, κατασκευάζοντας εφήμερους χειροποίητους κόσμους από χαρτί και ανακυκλώσιμα υλικά, επινοώντας συνθήκες και ερμηνεύοντας ρόλους καταμεσής του κόσμου των ενηλίκων.

Για πρώτη φορά το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, σχεδιάζοντας ένα μικρό χειροποίητο σύμπαν με θέμα τον μαγικό κόσμο του θεάτρου για τον χώρο της Πειραιώς 260.

Η έκθεση «ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ», περιλαμβάνει ζωγραφική και τρισδιάστατες κατασκευές-μακέτες, μάσκες, θεατρικά κοστούμια και αντικείμενα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς στα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Μουσείου με αφετηρία τη θεατρική πρώτη ύλη και ειδικότερα, τις παραστάσεις του Φεστιβάλ που θα παρουσιαστούν αυτό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης, Πρόεδρος ΜΕΠΤ και η Αθανασία Σκληρού, Μουσειοπαιδαγωγός, Επιμελήτρια ΜΕΠΤ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο απογευματινά ομαδικά εικαστικά δρώμενα για παιδιά και ενήλικες, με ζωγραφική θεματική παρέμβαση σε εξωτερικούς τοίχους των χώρων του Φεστιβάλ, σε διοργάνωση του Μουσείου με υπεύθυνο τον εικαστικό και συνεργάτη του Μουσείου Νίκο Κόνιαρη, σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου (Παρασκευή 7 & Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, ώρα 18.00-21.00).

Παράλληλα και στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ «Άνοιγμα στην Πόλη», το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, θα φιλοξενήσει στον χώρο του στην Πλάκα 4 εργαστήρια για παιδιά με τίτλο «Στο Ηρώδειο με το ΜΕΠΤ»,
(Σάββατο 15, 22, 29 Ιουνίου & Σάββατο 6 Ιουλίου, ώρα 11.00-12.30).
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται με ελεύθερη συμμετοχή, με σειρά προτεραιότητας και απαραίτητη τηλεφωνική προεγγραφή στη γραμματεία του Μουσείου.

Επιμέλεια έκθεσης και παράλληλων δράσεων: Ίρις Κρητικού & Αθανασία Σκληρού
Δημιουργία έργων σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου:
Αθανασία Σκληρού, Κατερίνα Κιπενή -Θαλασσινού, Νίκος Κόνιαρης, Αναστασία Σουρλαντζή
Υπεύθυνος εργαστηρίων γκράφιτι: Νίκος Κόνιαρης
Εθελοντές: Δώρα Χαραλαμποπούλου, Σταθούλα Μαρίνη, Γλυκερία Παππά, Μυρτώ  Κακαρά, Χάρις – Ελένη Δηλιωρίδη

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Κόδρου 9, Πλάκα, 105 58 Αθήνα
τηλ.: 210 33 12 621, 210 33 12 750
www.childrensartmuseum.gr https://www.youtube.com/user/childrensartmuseumgr
https://www.facebook.com/MouseioEllinikisPaidikisTechnis

Share this...