ΔΕΠ-ΥΔιαχείριση

Τι τρώει, πώς συμπεριφέρεται: η λύση στη ΔΕΠ-Υ

Επιστημονική επιμέλεια: Μαριάννα Λαγουμίδη

«Η διατροφή και η συμπεριφοριστική παρέμβαση προσφέρουν μεγάλο ώφελος στη μείωση τών συμπτωμάτων στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)» διευκρινίζει ο γνωστός παιδίατρος στην Καλιφόρνια, ο Sandy Newmark.

Ειδικότερα, λέμε ότι οι καλές τροφές επηρεάζουν κάθε οργανισμό, ειδικότερα τών παιδιών. Σημαντικό είναι ότι ακόμη και ένα γεύμα λανθασμένης διατροφής στο σχολείο ή στο σπίτι, από το παιδί με ΔΕΠ-Υ,  προκαλείται υπερκινητικότητα ή εντονη διάσπαση ή πολλαπλή παρορμητικότητα. Το παιδί δεν εστιάζει πλέον στο παιχνίδι, δεν συμμετέχει στο μάθημα, κτλ.

Αντίθετα, εκατοντάδες πειράματα με παιδιά όλων των ηλικιών που λάμβαναν διαφορετική διατροφή,  έδειξαν ότι αν και μερικές από τις συμβουλές αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, τα βασικά στοιχεία της υγιεινής διατροφής είναι σταθερά. Τα παιδιά και οι ενήλικες χρειάζονται επαρκείς ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών υψηλής ποιότητας – πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες – και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά από φρούτα και λαχανικά.

Κρέας, ψάρια, φασόλια, βρώμη, κινόα και καρύδια, περιέχουν πρωτεϊνη αναγκαία για τον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες πρέπει να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να είναι χαμηλές στον γλυκαιμικό δείκτη (GI). Πρέπει να αποφεύγει τα λίπη, ειδικά τα ακόρεστα λίπη – ακόμη και οι τηγανητές πατάτες σε μερικά εστιατόρια.

Ας προσέξουμε λίγο παραπάνω το χαρισματικό μα ανήσυχο παιδί μας! Η διατροφή του επηρεάζει αμέσως τους νευρώνες τού εγκεφάλου του. Αυτός είναι ο λόγος που το  Ευρωπαϊκό Δίκτυο i-paidi δίνει τόση σημασία στις συνταγές γευμάτων της οικογένειας.

Σύντομα, ενημερώνουμε  για τη διατροφή από το παιδί με ΔΕΠ-Υ, ότι πρέπει να:

  1. αποφεύγει χημικά, χρώματα και συντηρητικά
  2. τρώει λίγη ζάχαρη…και 1-ποτήρι φυσικό φρουτοχυμό
  3. τρώει καλό πρωινό καθημερινά και μετά πλήρες γεύμα το μεσημέρι
  4. μην ξεχνάει το κολλατσιό, με καρότο ή φρουτάκι ή τυράκι με ψωμάκι. Κι όταν ένα παιδί αρνείται να φάει τη συγκεκριμένη τροφή, δεν πρέπει να δώσουμε κάτι άλλο, αναλλακτικά. Την επόμενη μέρα, πιθανότατα, θα το φάει!
  5. Προτιμάτε τα βιολογικά τρόφιμα γιατί αν και δεν έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία, δεν διαθέτουν φυτοφάρμακα, ορμόνες και άλλα πρόσθετα που έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΠ-Υ. Σε μια μελέτη από 1.100 παιδιά, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα ούρα τους ήταν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν ADHD.
  6. Τρώτε διαφορετικά ήδη λιπαρών. Τις προηγούμενες δεκαετίες το «λιπαρό» έγινε λεξη εχθρική. Όμως, λίγη ποσότητα από ελαιόλαδο, το λίπος στο κρέας και τα Ω-3 λιπαρά στα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά γιατίαποδεδειγμένο είναι η συμβολή τους στη μείωση των συμπτωμάτων από τη ΔΕΠ-Υ.

 

Βιβλιογραφία:

Sandy Newmark, M.D., is a member of the ADDitude ADHD Specialist Panel.

DANIEL G. AMEN, M.D., excerpted from Healing ADD: The Breakthrough Program that Allows You to See and Heal the 7 Types of ADD. Copyright 2013.

Bouchard, M. F., et al. “Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Urinary Metabolites of Organophosphate Pesticides.” Pediatrics, vol. 125, no. 6, 2010, doi:10.1542/peds.2009-3058.

Share this...