i-paidiΣυμβουλέςΣχολείο

Τα ΔΕΠάκια κερδίζουν στα Μαθηματικά

Οι Μαθηματικοί Διαγωνισμοί πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική σχολική πραγματικότητα. Ο σκοπός ενός Μαθηματικού Διαγωνισμού είναι η διάδοση και καλλιέργεια της Μαθηματικής σκέψης, η ανάδειξη νέων μαθηματικών ταλέντων και η προώθησή τους στα πλαίσια των καθιερωμένων Διεθνών Μαθηματικών Διαγωνισμών. Όλο και περισσότεροι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου συμμετέχουν σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς με στόχο την εμπειρία. Η εμπειρία αυτή θα τους φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την συμμετοχή τους σε έναν τέτοιο Διαγωνισμό στην εκπαιδευτική βαθμίδα του Λυκείου. Μια διάκριση σε ελληνικό ή διεθνής Μαθηματικό Διαγωνισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσόντα που μπορεί να καταγράψει ένας μαθητής στο βιογραφικό σημείωμα του για να γίνει δεκτός σε πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ΦΕΚ 267/20-11-2003) τα μέλη των Εθνικών Ομάδων των Μαθηματικών που κατακτούν μετάλλια στους Διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς (Βαλκανιάδες, Ολυμπιάδες) εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα όπου τα μαθηματικά εξετάζονται ως μάθημα κατεύθυνσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που επιθυμούν να αναδείξουν το μαθηματικό τους ταλέντο, μπορούν να πάρουν μέρος στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν το 2020. Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι οι παρακάτω:

  • Διαγωνισμός SCAT, Center of Talented Youth, University of John Hopkins. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές από Β Δημοτικού έως Β Γυμνασίου. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά κλειστού τύπου και συγκεκριμένα ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Οι μαθητές εκείνοι που θα διακριθούν στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν με υποτροφία στα καλοκαιρινά προγράμματα του Center of Talented Youth, University of John Hopkins τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 25/1/2020.
  • Διαγωνισμός Πυθαγόρας, Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές από Β Δημοτικού έως Β Γυμνασίου. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά κλειστού τύπου και συγκεκριμένα ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 15/2/2020.
  • Διαγωνισμός “Παιχνίδι και Μαθηματικά”, περιοδικό “Μικρός Ευκλείδης”, Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές Ε και Στ Δημοτικού, οι οποίοι βρίσκονται στην σχολική τάξη κατά την διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού. Τα θέματα του διαγωνισμού αποτελούνται από ερωτήσεις τόσο κλειστού τύπου όσο και πλήρους ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020.
  • Διαγωνισμός Καγκουρό, Kangaroo Sans Frontiers. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές από Β Δημοτικού έως Γ Λυκείου. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά κλειστού τύπου και συγκεκριμένα ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 21/3/2020.
  • Διαγωνισμός Out of the box, Χαρισμάθεια. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές από Γ έως Στ Δημοτικού. Ένα μέρος των θεμάτων του διαγωνισμού αφορά μαθηματικά θέματα, τα οποία μπορεί να είναι ερωτήσεις κλειστού τύπου, αλλά και ερωτήσεις πλήρους ανάπτυξης. Οι μαθητές που θα διακριθούν στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν με υποτροφία στο καλοκαιρινό πρόγραμμα.

πηγή: teacherland.gr

Share this...