i-paidiΚεντρικήΣυμβουλές

ADHD και οδήγηση

Οι ενήλικες και οι έφηβοι με ΔΕΠ-Υ έχουν πολλές από τις ίδιες προκλήσεις με την απροσεξία και την αμηχανία κατά την οδήγηση.

Ενώ επιπλέον χρόνια εμπειρίας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των οδηγικών συνηθειών, οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ πρέπει να γνωρίζουν συνεχώς πώς τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν την οδήγηση τους. Οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ατυχήματα και να οδηγήσουν χωρίς άδεια οδήγησης.

Σε μια εντυπωσιακή σύγκριση, τα μη θεραπευμένα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ μειώνουν την ικανότητα του οδηγού να οδηγεί με τέτοιο τρόπο – οδηγούν λοιπόν σαν να είναι οδηγοί μεθυσμένοι.

Οι δυσκολίες στην εκτελεστική λειτουργία και τα άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη ΔΕΠ-Υ, συμπεριλαμβανομένης της κακής κρίσης, της ανάληψης κινδύνου και των τάσεων που αναζητούν συγκίνηση, συμβάλλουν όλοι σε αυτούς τους αυξημένους κινδύνους. Η απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε απόσπαση της προσοχής και η παρορμητικότητα οδηγεί σε κακές αντιδράσεις προς άλλους οδηγούς.

Οι οδηγοί που επηρεάζονται από τη ΔΕΠ-Υ πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενήμεροι για τις δικές τους ικανότητες οδήγησης στο πλαίσιο της συμπεριφοράς τους στη διαχείριση της διαταραχής.

Η συμπληρωματική εκπαίδευση οδηγών ίσως χρειαστεί να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, όπως ο έλεγχος των αρνητικών συναισθημάτων ή η βελτίωση των δεξιοτήτων για να δώσουν προσοχή.

Συμβουλές ασφαλούς οδήγησης:

Οι οδηγοί σε ποδήλατο, μηχανάκι ή αυτοκίνητο που επηρεάζονται από τη ΔΕΠ-Υ, μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες οδήγησης και να αυξήσουν την ασφάλειά τους στο δρόμο κάνοντας τα εξής:

  • Να απενεργοποιούν πλήρως τα κινητά τηλέφωνα.
  • Να γνωρίζουν τη σωστή χρήση σημάτων / δεικτών στροφής και απαιτήσεων ζώνης ταχύτητας.
  • Να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης οδηγών που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της ΔΕΠ-Υ, εάν είναι απαραίτητο.

Συνεργαστείτε με όσους γνωρίζουν, ρωτήστε τους συνεργάτες του i-paidi ώστε να έχετε βελτιωμένη ικανότητα οδήγησης.

Τα στοιχεία του άρθρου προέρχονται από οδηγίες από τον CHADD.

Share this...