i-paidiΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένεια

Δυσανεξία και Φαΐ και παιδί

Μμμμ…η μαμά μου μαγειρεύει!

Από την Άννα Ματθαίου

Γνωρίζοντας την καθημερινότητα μιάς σύγχρονης μαμάς καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό από τα χεράκια της μανούλας! Όμως υπάρχουν κι οι μαμάδες αλλά και οι μπαμπάδες που φροντίζουν να μαγειρεύουν πριν πεινάσουν τα παιδιά τους!

Το λέει κι η παροιμία: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Έτσι κι η φίλη μου η Κάτια, νοσοκόμα στο επάγγελμα, μαγείρευε γυρνώντας από τη δουλειά γνωρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία ήταν μία επιπλέον φροντίδα για τον μικρό της γυιο με ΔΕΠ-Υ, τον Αρίστο.

Ένα υπερκινητικό παιδί με όλα τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ κι ένα περισσότερο: είχε δυσανεξία σε μία ομάδα τροφίμων τα οποία ήταν απαγορευμένα στην δική του διατροφή. Επομένως ήταν δύσκολο για το παιδί ν αγοράσει συσκευασμένη τροφή από το κυλικείο του σχολείου ή να φάει κάτι το οποίο δεν γνωρίζει τα συστατικά του. Η διατροφή στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι μέρος της θεραπείας στις δυσκολίες τους, όμως σκεφτείτε ότι είναι κι ένα δώρο σωστής διατροφής για όλη την οικογένεια. Μία ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι ιδανική για την υγεία κάθε οργανισμού. Γυρνώντας από την δουλειά μαγειρέψτε το ήδη προετοιμασμένο φαγητό σας όπως έκανε κι η μαμά Κάτια. Την προηγούμενη μέρα έκανε μία μικρή προετοιμασία για το φαγητό της επόμενης κι έτσι κέρδιζε πολύ από τον χρόνο που θα έχανε μαγειρεύοντας από την αρχή.

• Ζυμώστε τα μπιφτεκάκια φρέσκου κιμά ή λαχανικών.
• Μουλιάστε από το βράδυ τα φασόλια κι έχετε έτοιμα στο ψυγείο τα υλικά του μαγειρέματος πριν την παρασκευή του.
• Φιλέψτε τα παιδιά πριν το γεύμα, με μπαστουνάκια λαχανικών ή ωμή φρέσκια σαλατούλα με πολύσπορο κριτσίνι.
• Δώστε τους γι΄απογευματινό, γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, θα το λατρέψουν!
• Φτιάξτε λιχουδιές μ’ ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη που όμως είναι εξίσου γευστικά όπως τα γλυκά!
• Δοκιμάστε κουάκερ με βρασμένο μήλο ή πολύ απλά ρυζόγαλο!
Και θ’ ακούσετε το χαρισματικό σας παιδί να φωνάζει από ενθουσιασμό: Μμμμ…η μαμά μου μαγειρεύει απίθανα!

Συμβουλευτείτε το i-paidi για νόστιμες υγιεινές συνταγές κι άλλες ιδέες για τη διατροφή αλλά κι επιστημονικές ενημερώσεις για παιδιά με ΔΕΠ-Υ στις Ημερίδες και στα workshops. Στο βίντεο ακούμε ένα κόλπο: κάποιες φορές, να μαγειρεύει η μαμά με το παιδί μαζί:

Με αγάπη για το i- paidi

Share this...